Lätlased peavad hakkama vara deklareerima

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti latid
Läti latid Foto: SCANPIX

Läti Seim võttis teisel lugemisel vastu varade deklareerimise ehk nn nulldeklaratsiooni seaduse, mille kohaselt saavad lõunanaabrite füüsilised isikud oma vara esmaselt deklareerida ja tulud legaliseerida.

Lõunanaabrid saavad deklaratsioone esitada järgmise aasta 1.märtsist 1.juunini, edastab Läti uudisteagentuur Leta.  Deklareerimise kohustus on nii kodanikel, mittekodanikel kui ajutistel residentidel.

Seimi eelarve- ja rahanduskomisjoni juht Janis Reirs märkis, et elanikel ei ole tarvis deklareerida vara, mis juba kuskil riigiregistris kirjas on, näiteks autod, krundid, korterid. Deklareerida tuleb välismaal asuv vara, ettevõtete aktsiaid ja muu vara, mille väärtus ületab 10 000 latti, samuti sularaha, mille väärtus on vähemalt 10 000 latti.

Deklaratsiooni peavad täitma ka inimesed, kes on võtnud laenu või kelle muud võlakohutused ületavad 10 000 latti ning isikud, kes on kellelegi 10 000 lati ulatuses või rohkem laenu andnud.

Deklareerimine annab isikutele, kes siiani ei ole oma maksustamisele kuuluvatelt tuludelt makse maksnud, võimaluse need tulud deklareerida, nendelt 15-protsenti tulumaksu maksta ja sellega need sissetulekud legaalseks muuta.

Legaliseerida saab siiski vaid neid sissetulekuid, millele rakendub tulumaksuseadus. «Illegaalse narko-või relvaärist saadud tulu kohta see ei käi,» kinnitas Reirs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles