Bulgaaria võimud uurivad AS Tavidi väidetavat seotust rahapesuga

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rublapakid.
Rublapakid. Foto: ITAR-TASS/ Scanpix.

Bulgaaria kohtuvõimud uurivad rahvusvahelist rahapesuskeemi, millega on väidetavalt seotud valuutavahetuse ja kullamüügiga tegelev AS Tavid.


Kohaliku meedia teatel on Bulgaaria ja Eesti vahelistes ülekannetes nn pestud 1,4 miljardi dollari väärtuses Vene rublasid, vahendas AFP.



Prokuratuuri pressiesindaja Steljana Kožuharova kinnitas, et selline uurimine tõesti käib. Samas keeldus ta üksikasju avaldamast, kuna tegemist on väga konfidentsiaalse asjaga.



Uurimisega seotud allikas rääkis, et uurimine hõlmab kogu Euroopa Liitu.



Ajalehe 24 Chasa järgi kanti esmalt suured summad Vene rublasid kinnisvara ja finantsteenuseid pakkuva Bulgaaria firma Optima Ca arvele.



Kõnealune firma kandis väidetavalt pool summast AS Tavidi pangakontole, mis omakorda kandis selle Venemale tagasi.



Ülejäänud raha kanti ajalehe teatel Küprosel, Dubais, Hongkongis ja mujal asunud pangakontodele.



Optima Ca omanik on Soome passiga venelanna Elisabeth Elena von Messing. Tema sõnul on firma käive miljard eurot ning tal pole aimugi, milles teda süüdistatakse.



Sofia kohtu pressiesindaja Elena Trifonova kinnitas, et kohtu palvel võeti kinni von Messing ja Optima Ca tegevjuht Dmitri Abramkin.



Von Messing lasti 23. detsembril 2008 vabaks, kuid ta ei tohi Bulgaariast lahkuda. Abramkin viibib endiselt vahi all.

Soome kohus mõistis naise enam kui kümme aastat tagasi süüdi maksupettuses.

Ajaleht väitis, et naine on olnud abielus Peterburi maffia liikmega. Von Messing lükkas selle jutu tagasi ja ütles, et tema esimene abikaasa töötas hoopis Vene luureteenistuses.

Tavid lükkas ümber kõik väidetavad seosed rahapesuga.«Usun, et tegemist on inimliku eksitusega, kus on kontekstist välja rebitud meie ettevõtte nimi,» kommenteeris süüdistust AS Tavidi juhataja Kuno Rääk.

«AS Tavidile ei ole esitatud antud juhtumiga seoses ühtegi järelpärimist ega süüdistust ei Eesti ega Bulgaaria ametivõimude poolt. AS Tavid on tegutsenud üle 15. aasta ja kogu selle aja jooksul oleme tegutsenud vastavalt seadustele ning meie otsene järelevalveorgan on Eesti Rahapesu Andmebüroo.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles