Reitinguagentuurid magasid ka Kreeka probleemid maha

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
REFILE - UPDATING CAPTION 
A Moody's sign on the 7 World Trade Center tower is seen in New York in this August 2, 2011 file photograph.Ratings agency Moody's repeated a warning on Monday it could downgrade the United States before 2013 if the fiscal or economic outlook weakens significantly, but said it saw the potential for a new debt agreement in Washington to cut the budget deficit before then. REUTERS/Mike Segar/Files (UNITED STATES - Tags: BUSINESS POLITICS)
REFILE - UPDATING CAPTION A Moody's sign on the 7 World Trade Center tower is seen in New York in this August 2, 2011 file photograph.Ratings agency Moody's repeated a warning on Monday it could downgrade the United States before 2013 if the fiscal or economic outlook weakens significantly, but said it saw the potential for a new debt agreement in Washington to cut the budget deficit before then. REUTERS/Mike Segar/Files (UNITED STATES - Tags: BUSINESS POLITICS) Foto: MIKE SEGAR/REUTERS

Reitinguagentuur Moody’s hoiatas esmapäeval, et eurotsooni võla- ja panganduskriis ähvardab kõikide Euroopa riikide võlakirjareitinguid, kuid kriitikute sõnul oleks agentuur pidanud Kreeka suhtes olema kriitiline juba tunduvalt varem.

Veel kaks aastat tagasi, mil üha rohkem hakkas ilmnema märke Kreeka probleemide kohta, suhtus reitinguagentuur probleemi üsna leigelt, kirjutab The New Nork Times.

Kogu 2009. aasta jooksul, mil Kreekas kasvasid poliitilised pinged ja majandusraskused olid juba ilmsed, hoidis Moody’s Kreeka krediidireitingu tasemel A. 2009. aasta detsembri alguses kirjutas Moody’s oma raportis, et investorite kartused selle kohta, et Kreeka vajab lühiajalisi laene, on põhjendamatud. 20 päeva hiljem alandas Moody’s Kreeka võlareitingut olles reitinguagentuuridest viimane, kes seda tegi.

Pärast seda läksid Kreeka võlakirjade hinnad sisuliselt vabalangusesse ning kuus kuud hiljem alandas agentuur Kreeka reitingu allapoole investeerimisjärguga reitingu taset ehk teisisõnu nimetas need rämpsvõlakirjadeks.

«Kui me vaatame, et tegemist on riigiga, kes on muutumas maksejõuetuks ning kellel kaks aastat varem oli reiting A, on tegemist väga, väga märkimisväärse kukkumisega,» ütles ajalehele Moody’se endine riikide võlakirjade reitingu üksuse juht Pierre Cailleteau, kes lahkus ametist 2010. aasta kevadel. Ta hindas agentuuri tegevust keskpäraseks ning lisas, et oleks võinud minna kehvemaltki.

Kriitikute sõnul magasid reitinguagentuurid, kes hoidsid suurema osa eelmisest kümnendist Kreeka reitingu kõrgena, midagi maha või ei osanud signaale probleemide kohta õigesti hinnata. Moody’s hoidis Kreeka reitingu kõrgena isegi pärast 2004. aastat, kui riik tunnistas, et oli eurotsooniga liitumise nimel 2001. aastal statistikat võltsinud.

Nüüd kritiseerivad Euroopa riigid reitinguagentuure selle eest, et Itaalia ja Hispaania reitingute alandamised halvendavad niigi kriitilist situatsiooni veelgi.

«Reitinguagentuurid ei saanud oma tööga hakkama,» ütles Euroopa Parlamendi saadik Saksamaalt Wolf Klinz, kes on agentuuride suhtes kriitilise raporti autor. «Nad hoidsid reitinguid kunstlikult kõrgena liiga kaua. Nad oleks pidanud alustama (reitingute alandamist– toim.) juba varem,» lisas ta.

Reitinguagentuurid sattusid tugeva kriitika alla ka pärast Ameerika Ühendriikide kinnisvarakrahhi 2007. aastal, sest nad olid andnud kinnisvaralaenudega seotud keerulistele kompleksvõlakirjadele, mis hiljem osutusid sisuliselt väärtusetuks, kõrgeima, AAA reitingu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles