Maailm mõtleb euro lagunemisele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa võlakriisi dramaatiline süvenemine viimastel nädalatel on pannud finants­spetsialiste mõtlema kujutletamatule – võimalusele, et eurotsoon võib laguneda.

Kõige äärmuslikuma variandiga on seni lagedale tulnud Saksamaa ajakiri Spiegel, mis oma värske numbri kaaneloos pühendas pika lõigu sellele, et eurotsoonist võiks lahkuda Saksamaa ise. Spiegel spekuleeris ka, kuidas võiks Euroopa Keskpanga peakontori asukohamaa lahkumine tehniliselt toimuda.

Barcelonas majandusajalugu õpetav Hans-Joachim Voth arvab, et sobiv aeg Saksamaa lahkumiseks võiks olla jõulud, sest turge tuleb üllatada.

Eestis polnud euroala võimalikust lagunemisest seni söandanud keegi kõva häälega rääkida.

Eile tegi otsa lahti SEBi ökonomist Hardo Pajula. «Panga ametlik seisukoht on, et riigid vingerdavad läbi, aga ise olen skeptilisem. Sellises vormis see enam ei jätku,» sõnas Pajula, lisades, et kõige tõenäolisemad lahkujad on Kreeka ja Portugal.

Mitmel pool maailmas on hakatud läbi mängima stsenaariume, mis saab siis, kui seni mõeldamatuna tundunud olukord siiski tekib. Ühe suure investeerimispanga tippjuht ütles Reutersile, et tal on meeskond, kes mängib globaalselt läbi igasuguseid stsenaariume, ja nüüd kulutab see meeskond palju aega euroala võimaliku lagunemise simuleerimisele.

Pankuri sõnul on Kreeka naasmine drahmi juurde üks väiksemaid muresid. Ta võrdles Kreeka maksejõuetust maaklerfirma MF Global hiljutise pankrotiga, mis näiteks Eestis uudisekünnist ei ületanudki, aga Itaaliat Lehman Brothersi pankrotiga, mis märkis 2008. aasta sügisel üleilmse finantskriisi algust.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles