Lähis-Ida kriis kergitab nafta hinda

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia töölised Khuraisi naftaväljadel asuvas tehases.
Saudi Araabia töölised Khuraisi naftaväljadel asuvas tehases. Foto: Reuters / Scanpix

Toornafta hind kerkis New Yorgis börsi elektroonilises kauplemissüsteemis ja seda kaks päeva pärast Iisraeli vägede sissetungi Gaza sektorisse.


Maavägede rünnak laiendab konflikti ja ähvardab olukorra stabiilsust Lähis-Idas, mis on maailma suurim naftatootjate piirkond, vahendas

Bloomberg

.

Kõnealune regioon annab kolmandiku kogu maailma toornaftast.

«See on muutnud turud närviliseks. Alati on olemas võimalus, et vägivald laieneb. Lähis-Ida on tähtsaim naftatootja,» rääkis Mitsubishi Corporationi riskihalduse asejuhataja Anthony Nunan.

WTI (West Texas Intermediate) barreli hind veebruarilepingutes liikus keskpäeval 46,78 dollari läheduses, mis on 0,45 dollarit enam kui reedel New Yorgis.

Eelmisel nädalal kerkis barreli hind maailmaturul 23 protsenti, mis on kõige järsumaks nädalaseks tõusuks pärast augustit 1986. Hinda kergitasid Gaza kriis, Vene-Ukraina gaasisõda ja aktsiate hinnatõus.

Eelmisel aastal langes naftabarreli hind 54 protsenti.
Põhjamere Brenti nafta hind veebruarilepingutes liikus päeva teisel poolel Londonis 48,00 dollari tasemel, mis on 1,09 dollari võrra enam kui reedel.

New Yorgis müüakse naftat allahindlusega kui võrrelda Brenti hinnaga, kuna Oklahoma reservuaarid on täis, rääkis Nunan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles