Rahvaliit tunnustab rahandusministri tegevust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Rüütli.
Karel Rüütli. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Eestimaa Rahvaliit teatas, et tunnustab rahandusminister Ivari Padarit, kes vaatamata Reformierakonna vastuseisule toetab Rahvaliidu ettepanekut ning on asunud otsima lahendusi laenumaksetega ajutiselt hätta sattunud koduomanike abistamiseks.


«Rahandusminister on lõpuks seadnud esikohale inimeste toimetuleku ja kindlustunde, jättes tahaplaanile koalitsiooni liberaalse ja inimesekauge maailmavaate,» ütles Rahvaliidu esimees Karel Rüütli.

Rahvaliit on teinud intressipuhkuse võimaldamiseks ettepaneku nii riigikogule kui ka majandus- ja kommunikatsiooniministrile. Kava kohaselt on intressipuhkuse näol tegu laenuga, mitte toetusega. Eluasemelaenu intressipuhkus on mõeldud töökohakaotusest tingitud ajutiste makseraskuste leevendamiseks.

«Majanduslanguse tingimustes uue töökoha leidmise aeg pikeneb, seega on oluline, et sel ajal annab riik peredele laenu intresside tasumiseks. Nii väldime inimeste SMS-laenu orjusesse langemist ja hilisemaid miljarditesse ulatuvaid sotsiaaltoetusi,» lisas Rüütli.

Euroopa Komisjon peab vajalikuks, et liikmesriigid majanduslangust pehmendaksid ning leiaksid sobivad meetmed majandussurutisest välja tulemiseks. Näiteks alustas Suurbritannia sellest aastast riikliku intressipuhkuse võimaldamist. Majandusaktiivsuse vähenemise tagajärjel võib 2009. aasta lõpuks oodata Eestis eluasemelaenude portfellis viivislaenude osakaalu kahekordistumist.

Rahvaliidu hinnangul saab prognoositav viivislaenude osakaal tänavu olema umbes 12,5 protsenti, neist on lastega leibkondi umbes 70 protsenti.

Selle erakonna ettepaneku kohaselt saaksid toetust pered, kelle ülalpidamisel on vähemalt üks kuni 18-aastane laps või kuni 26-aastane õppiv noor. Eeltingimuseks on panga positiivne otsus maksepuhkuse võimaldamise kohta. KredEx tasub laenuvõtja eest pangale kuni 12 kuu intressimaksed ning pärast maksepuhkuse lõppu saab need summad tagasi koos sellelt arvestatud miinimumintressiga.

Rahvaliidu fraktsiooni algatust toetasid 16. detsembril toimunud ümarlaual omanike keskliit, KredEx, tööturuamet ja kinnisvarafirmade liit ning eelnevalt ka lastevanemate liit ja pangaliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles