OECD kergitas Eesti majanduskasvu prognoosi pea poole võrra

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eile avaldatud Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) sügiseses majandusprognoosis oodatakse Eesti selle aasta majanduskasvu kiirenemist 8 protsendini.

Ühtlasi on tegu suurima kasvuga OECD 34 liikmesriigi seas. Veel kevadel prognoosis OECD Eestile ligi poole madalamat majanduskasvu.

OECD hinnang on ühe protsendipunkti võrra optimistlikum rahandusministeeriumi 2011. aasta majanduskasvu prognoosist (7 protsenti). OECD hindab Eesti väljavaateid optimistlikult ka 2012. ja 2013. aastaks.

Järgmise aasta majanduskasvuks ennustab OECD 3,2 protsenti (0,2 protsendipunkti enam kui rahandusministeerium) ja 2013. aastaks 4,4 protsenti (1,1 protsendipunkti rohkem kui rahandusministeerium).

Eesti on üks väheseid riike, kelle osas on OECD prognoos optimistlikum kui siseriiklik majandusprognoos.

«OECD analüüs toetab meie vaadet, et oleme järgmise perioodi eelarvet koostades lähtunud konservatiivsest joonest. Eesti majanduskasvu silmatorkav tugevus teiste OECD liikmesriikide seas on tõestus selle kohta, et kriisiga toimetulemise retsept on avaliku sektori eelarve korrashoid ning kohanemine kulude languse kaudu rasketel aegadel,» kommenteeris rahandusminister Jürgen Ligi.

Eesti majanduse riskideks peab OECD peamiste kaubanduspartnerite majandusaktiivsuse langust ning struktuurset tööpuudust.

Riskide maandamiseks soovitatakse veelgi tugevdada eelarveraamistikku, seadustades eelarvepositsiooni reegli ja kehtestades kululaed, ning jätkata aktiivsete tööturumeetmete pakkumist pikaajalise tööpuuduse vältimiseks ja välismaiselt tööturult naasjatele.

Samuti on oluline tagada konkurentsi toimimine siseturul ning teha tihedat koostööd Põhjamaade asutustega pangandussektori stabiilsuse hoidmisel. Eesti valitsuse prioriteedid ja tegevused on kooskõlas OECD soovitustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles