Erik Roose: maksudega ei mängita

Erik Roose
, Postimehe peadirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe peadirektor Erik Roose.
Postimehe peadirektor Erik Roose. Foto: Peeter Langovits

Maamaksu arutelud algatanud poliitikutel olid ilmselt oma avalikud ja varjatud plaanid. Tallinna linnavõim on kodualuse maamaksu vabastuse suutnud rakendada edukalt enda kasuks tööle rakendada, kirjutab Postimehe peadirektor Erik Roose.

Ilmselt oli neil poliitikutel, kes algatasid maamaksu arutelud avalikud ja varjatud plaanid. Lisaks oli teema sobilik valimiskampaania komponent. Selleks tuli küll veidi termineid õgvendada ja ehitada üles kodude vabastamise retoorika. Valimiskampaania sihtgrupi hulka tulid sellega ka kümned tuhanded korteriomanikud, kes muidu oleksid ehk maamaksu-jutu suhtes jäänud ükskõiksemaks. Samuti asendus kantseliitlik maamaks eestlaslikult südantlõhestava kodu-varjundiga.

See kõik on arusaadav ja normaalne küsimus, mida kõrgema võimu kandja peabki kaaluma enne valimisi hindamaks valitavate poolt pakutavaid alternatiive.

Mis aga lisab olukorrale kõvasti intriigi, on asjaolu, kuidas avalikkus riigivõimu ja Tallinna kohaliku võimu vastastikuse maamaksu-partii vastu võttis ja mis sellest lõpuks välja kukkus.

Kuivõrd riigi rahanduse eest vastutavad ametkonnad ei pidanud võimalikuks kodualuse maa maamaksust vabastamist enne 2013. aastat, siis avas see asjaolu Tallinna kohalikule võimule suurepärase võimaluse omapoolseks manöövriks. Vabastada tallinlased juba aasta varem maa-maksust. Seda annab serveerida juba suurepärase pöördumisena näoga rahva poole. Mida kõva häälega küll ei öelda, on see, et kõik need, kes erinevail põhjustel ei kvalifitseeru maksusoodustusele, hakkavad nüüd varasemast kõvasti rohkem maksma. Kuidas teisiti nimetada 67 protsendilist kallinemist. See ületab igasugused muud hinnatõusud küll mäekõrguselt.

Senisest enam maksavad need, kes elavad mitte-elamumaal (võtame ärikatelt papi ära), kelle maatükk on suurem kui 1500 ruutu (paras rikkuritele), või kes on sissekirjutatud suvekodusse, elades aga talvisel ajal siiski pealinnas (mida nad tulevad siis meie õue peale kaklema ja teenust saama). Ning lõpuks kõik need, kes ei viitsi kortermaja aluse tillukese maamaksuosa eest paberitega jantimist ette võtta (laisku ja elukunstis algajaid tulebki nülgida). Need viimased on ühekaupa ebaolulised, kuid kokku moodustavad suure osa Savisaare valijaist, makstes uuel aastal 67 protsenti enam antud, aga jätkuvalt uskudes, et «Keskerakond hoolib...».

Mängu ilu aga Tallinna jaoks on tõeliselt selles, et eeldatavasti suureneb 2011 aasta vastav eelarverida 2012. aastal koguni ligi 10 protsenti.

Seega andes koalitsooni kavatsusele populaarsust võita eduka vastulöögi, saab linnavõim veel täiendavat eelarvetulu. Kolm käiku, šahh ja matt.

Aga nagu ütlevad teleturu-klassikud – ja see pole veel kõik!

Nüüd olen selle suvemaja-sissekirjutise sihtgruppi kuulujana saanud linnavaraametilt kirja, milles mulle tehakse igati viisakas ja mõistlikus vormis ettepanek stiilis – «eesti poisid tulge üle – saate kõhud täis ja jõuluks koju...».

Kirja oli lisatud kaunis ja arusaadav instruktsioon, kuidas asi ladusalt ära vormistada. Seejuures loomulikult ei kasuta enam keegi mingit nõuka-aegset sissekirjutamise juttu vaid kõneks on moekas «kinnistu aadressi registreerimine elukohana rahvastikuregistris».

Minu võit uuel aastal tuleks umbes 500 eurot. Tundub hea diil. Eriti selles valguses, kui minu maakodu vald teatas kohaliku lehe veergudel, et lume lükkamine minu koduteel on alates sellest talvest täitsa minu oma mure...

Aga… kui ma selle käigu teen, siis on Savisaare geniaalsus paraku mitte kaotanud 500 eurot vaid võitnud suurusjärgu võrra suurema summa, sest minu tulumaksu kohalik osa laekub nüüd juba Tallinna linnavalitsusele.

Meiega võidad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles