Soome ärimees läks «Pealtnägija» ajakirjanike vastu kohtusse (12)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tihedalt seotud Soome kinnisvaraärimees Arti Kalevi Autio leiab, et Pealtnägija tekitas talle kahju.
Eesti tihedalt seotud Soome kinnisvaraärimees Arti Kalevi Autio leiab, et Pealtnägija tekitas talle kahju. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Keskerakonnalt hiljuti vanalinna kontori ostnud Soome ärimees Arto Kalevi Autio läks ERRi, «Pealtnägija» ja selle saatejuhtide vastu kohtusse, süüdistades ajakirjandust kahju tekitamises ja valeinfo levitamises.

Autiot pahandas «Pealtnägija» ajakirjanike Mihkel Kärmase ja Anna Pihli lugu möödunud aasta novembri algusest, kus lahati muuhulgas Autio äritegevust Eestis, teda puudutavat kuriteokahtlustust ja mehe koostööd Soome Keskerakonnaga seotud Noorsoofondiga. 

Autio sai aasta alguses Harju Maakohtus ka esimese punktivõidu, kui tema hagi võeti menetlusse ja kohtunik käskis «Pealtnägijal» saade veebist maha võtta. Ebatavaline oli seegi, et kohus keelas vaidluse kestel ERRil üldse sisuliselt kajastada või kommeneerida sama teemat.

Süüdistatakse 18 valeväites

«Pealtnägija» saatejuht Mihkel Kärmas ütles Soome rahvusringhäälinug portaalile Yle, et hagi esitamine oli nende jaoks täielik üllatus. Kui saade novembris eetrisse läks, olevat Autio põgusa kommentaari andnud. «Pärast seda polnud tükk aega midagi kuulda, kuni enne jõule saime kraesse massiivse ja hoolikalt ette valmistatud hagi,» selgitas Kärmas.

Kuigi ERRi on aeg-ajalt ikka kohtusse kaevatud, on antud juhtum siiski ebatavaline, kuna Autio hages personaalset ka ajakirjanikke Kärmast ja Pihli. «See on esimene taoline juhtum ERRi ajaloos,» märkis Kärmas. 

Saatejuhi sõnul süüdistatakse neid 18 valeväite esitamisest. Kärmas on kindel, et neist 15 on aga sellised, mida nad pole isegi maininud. «Näiteks tuuakse hagis välja, et me oleme öelnud, et Autio vastu on algatatud kolm kriminaalasja. Me ei ole seda kunagi väitnud,» kinnitas Kärmas.

Täiendav peavalu

Nagu öeldud, pidi ERR kohtu sunnil saatelõigu veebist eemaldama. Kärmast paneb enim muretsema see, et nad ei tohi edaspidi mis tahes informatsiooni Autio kriminaaluurimise kohta avaldada. Näiteks kahtlustab Soome poltsei, et Autio aitas kaasa pistise andmisele Noorsoofondile.  

Kärmase sõnul on ebaloogiline ka see, et hageti just «Pealtnägijat», kuna sisuliselt sama materjal Autio tegevuse kohta on ilmunud ka teistes meediaväljaannetes nii Soomes kui Eestis.

Siiski suhtus Kärmas hagisse rahulikult. «Ajakirjandus, mida teeme, on korralik ja usaldusväärne. Seetõttu me vastutame oma sõnade eest,» ütles ta. «Kuigi see on täiendav peavalu, on ka kohtus käimine osa meie tööst.»

Yle proovis tabada ka ärimees Autiot, kuid mees ei soovinud väljaandele kommentaari anda.

Autio on varem intervjuu andnud näiteks Postimehele, kus ta kiitis Eestis äri ajamise lihtsust. Äriregistri andmetel on Autio seotud umbes 100 erineva Eesti ettevõttega. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles