Jõukad soomlased piiluvad pärandimaksu vältimise lootuses Eesti poole

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna Soomes on  pärandatav ja kingitav vara maksustatud, tunneb üha enam jõukaid soomlasi huvi Eestisse või Rootsi kolimise vastu, eesmärgiga nimatatud maksukohustust vältida, kirjutab Kauppalehti.

Nimelt pole ei Eestis ega Rootsis vastavat maksu kehtestatud.

Üks moodus, kuidas jõukad soomlased võiksid pärandimaksu vältida, on kolida koos oma pärijatega mõnda välisriiki, nii et perel Soome kinnisvara maha ei jää. Perefirma aktsiaid võib küll omada,  kui kohalik maksuhaldur usub seda, et pere on alaliselt välismaale kolinud.

Pärandi- ja kinkemaks on Soomes kaasa toonud olukorra, kus inimesed on hakanud selle vältimiseks erinevaid võimalusi otsima.

Nii võib näiteks mõni ettevõte, mis pärandatakse vanema põlvkonna poolt nooremale, maksta paberite järgi vaid 40 protsenti selle ettevõtte puhasväärtusest. Pärandatav kinnisvara hinnatakse aga alla selle õiglase väärtuse ning pärandatavate kunstiteoste hinda näidatakse samuti naeruväärselt väiksena.

Lisaks võidakse pärandatav vara jupitada väiksemateks osadeks nii, et ühegi osa suurus ei jää suurusjärku, mida võiks maksustada.

Näiteks võidakse ettevõte pärandada lapselastele, kuid ettevõttest saadava dividenditulu õigus jääb lastele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles