Island blokeeris Hiina miljardäri maaostu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Island blokeeris Hiina miljardäri Huang Nubo'i maaostu.
Island blokeeris Hiina miljardäri Huang Nubo'i maaostu. Foto: SCANPIX

Island blokeeris Hiina miljardäri katse osta saarel 300 ruutkilomeetrit kõnnumaad, kuna tunneb muret, et suurmüük annaks Pekingile strateegilise sillapea Atlandi põhjaosas.

Islandi siseminister Ögmundur Jónasson lükkas reedel tagasi ühe Hiina rikkaima mehe Huang Nubo taotluse, öeldes, et see rikuks väljastpoolt Euroopat pärinevate firmade investeeringute reegleid.

Erandi tegemine antud seadusele looks «ohtliku pretsedendi», ütles Jónasson Financial Timesile.

Jónasson on selle vastu, et võlgades riik nõrkusehetkel oma varad odavalt maha parseldaks.

«Kui riik on raskustes ja ta valuuta on nõrk, siis tuleb olla valvel: paljud üritavad riigi varasid odavalt ära napsata,» ütles ta.

Minister, kes pani pakkumisele veto vastu valitsuskaaslaste tahtmist, on varasemalt hoiatanud Hiina maaostude «rahvusvaheliste tagajärgede eest» kõikjal maailmas.

Huang plaanis rajada maa-alale turismikeskuse, kus oleks saanud sõita kuumaõhupallidega ning mängida glofi. Kõnealused 300 ruutkilomeetrit on valdavalt tühjad ja viljatud. Küll aga asuvad sealsamas lähedal Islandi süvaveesadamad ning müük – kokku 0,3 protsenti riigi maismaast – oli pannud mõned riigiametnikud häirekella lööma.

Ühes varasemas Financial Timesile antud intervjuus ütles Huang, et loobub vastuseisu korral investeeringust. Samas hoiatas ta, et Islandi «ei» saadaks negatiivse signaali teistele Hiina investoritele.

«Teised Hiina firmad näevad seda ja hakkavad muretsema,» ütles ta septembris.

Huang, kes näeb end ennekõike mägironija ja poeedina, on Islandiga seotud alates üliõpilasepõlvest, mil jagas Pekingis ühiselamutuba Islandi tudengiga. Pärast lõpetamist töötas Huang Kommunistliku partei propagandaosakonnas ning lühidalt ka ehitusministeeriumis. Seejärel, 1990. aastate alguses, asutas ta turismindusettevõtte Zhongkun.

Huang külastas Islandit esmakordselt mullu ning kinnitab, et armus hetkeliselt saareriigi neitsilikku loodusse.

Hiinlase pakkumisel oli Islandi presidendi ning välis- ja majandusministrite vaikiv nõusolek, kuid lõplikult otsustab sellised asjad siseminister.

«Keda näeksite teie meelsamini ühe Islandi suurfarmi peremehena: loodusesõbrast ja luuletajast Hiina ärimeest või mõnda meie kodukootud viikingit ja kurikaela?» küsis endine rahandusminister Jon Baldvin Hannibaldsson. «Minu jaoks on vastus selge.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles