Viinaretked Eestisse tekitavad Soomes taas kõneainet

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Kuna Soomes võib järgmise aasta alguses suureneda alkholiaktsiis, tekitab põhjanaabrite hulgas taas kõneainet Eesti- suunalise viinareiside temaatika.

Kauppalehti kirjutab, et Soome parlamendis tuleb sel nädalal arutusele alkoholiaktsiisi tõstmise küsimus. Kui parlament eelnõu heaks kiidab, kerkivad alkohoolsete jookide hinnad Soomes jaanuari alguses keskmiselt 4,5 protsenti.

Soome valitsus loodab aktsiisi kergitamise tulemusena koguda riigikassasse täiendavalt 100 miljonit eurot maksutulu.

Plaanitava maksutõusu tõttu on taas kerkinud kõneaineks soomlaste viinamatkad Eestisse. Kuigi TNS Gallupi uuring näitab, et riiki imporditava lakoholi hulk on vähenemas, on alkoholimüüjad teist meelt.

Altia tootegrupi juhi Arja Liimataineni sõnul ei kajasta alkoholi impordistatistika tegelikku olukorda. Küll aga võetakse seesama statistika aluseks riigi alkoholipoliitika kujundamisel.

Liimataineni sõnul on Eestist Soome veetava alkoholi hulk arvatust märksa suurem ning alkoholiaktsiisi tõstmise otsus tugineb ühepoolsetele andmetele.

Liimataineni hinnangul on uuringu poolt loodud üldpilt vale. Tema sõnul kasvas Altia Eesti müük läinud aastal 17 protsenti, selle aasta kaheksa kuuga aga 37 protsenti.

TNS Gallupi uuringu kohaselt on alkoholi müük kahanenud aga  9 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles