Taliga: valitsus rikub seadust, kui töötukassa nõukoguga ei arvesta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Taliga
Harri Taliga Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Töötukassa nõukogus ei jõutud järgmise aasta töötuskindlustuse maksemäärade osas üksmeelele. Ametiühingute keskliidu juhi Harri Taliga sõnul oleks aga seadusevastane, kui valitsus järgmise aasta maksemäärad ühepoolselt kehtestaks.

Valitsuse esindajad tegid ettepaneku jätta maksemäär 2011. aasta tasemele, mis on 4,2 protsenti. Ettepanek ei leidnud töötukassa nõukogus toetust, selle poolt oli kaks ja vastu kaks nõukogu liiget.  Suure tõenäosusega aga otsustab valitsus siiski neljapäeval järgmiseks aastaks töötuskindlustuse maksemäära muutmata jätta.

«Ma loodan siiski, et valitsus lähtub seaduse mõttest ja sellest, et töötukassa nõukogu ettepanek on valitsusele siduv,» kommenteeris Taliga.

Ka 2004. aastal jäid töötukassa nõukogu ja valitsus töötuskindluse maksemäärade osas eriarvamusele, toona kehtestas valitsus maksemäärad ikkagi oma parema äranägemise järgi.

«See oli seaduserikkumine. Tollel hetkel ei olnud aga kogu probleemistik nii kaugele arenenud, nagu ta täna, probleemid olid tunduvalt lihtsamad ja valitsuse ebaseadusliku otsuse tagajärjed olid tunduvalt väiksema mõjuga. Seega jäi toona valitsusepoolne seaduserikkumine tagajärgedeta,» nentis Taliga.

«Ei näinud ei mina, kes ma 1999. aastal töötuskindlustuse seaduse loomises osalesin, ega keegi teine, kes seaduseelnõu koostas, ka kõige halvemas unenäos ette varianti, et valitsus võib töötuskindlustuse allutada oma muudele poliitilistele eesmärkidele,» rääkis Taliga ja lisas, et töötuskindlustusmakse ainuke eesmärk on see, et töötukassa saaks täita talle seadusega pandud kohustusi ning töötukassa raha ei tohiks kasutada riigi eelarveaukude lappimiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles