Kreeka statistikaameti juht riigireetmise eest uurimise all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka lipp.
Kreeka lipp. Foto: SCANPIX

Kreeka alamehitatud statistikaamet näeb juba kuid ränka vaeva, et varustada kvaliteetsete andmetega Euroopa Liidu ja Rahvusvahelise Valuutafondi eksperte, kes valmistavad ette järgmist eelarve- ja struktuursete reformide raundi.

Nagu töötajate nappusest veel vähe oleks, võeti nüüd kriminaaluurimise alla ameti direktor Andreas Georgiou.

Georgiou, endine Rahvusvahelise Valuutafondi ametnik, on juba käinud mitteametlikult madalama astme finantsprokuröri jutul. Prokurörid on alustanud süüvimist kaasstatistiku süüdistustesse, nagu oleks Georgiou «reetnud riigi huvid», puhudes suuremaks 2009. aasta eelarvepuudujäägi.

Detsembris algab Georgiou ametlik kuulamine, mida juhib finantskuritegude ülemprokurör Grigoris Peponis, kes nimetati ametisse tänavu – pärast seda, kui EL ja IMF hakkasid valitsust survestama, et viimane teeks jõulisemalt tegemist maksupettuste ja teiste majanduskuritegudega.

Lisaks on hagi esitanud ka Ateena advokaatide liit. Ka nemad nõuavad kriminaaluurimist seoses sellega, et puudujäägi «üleskruvimine kahjustas Kreeka riiklikku suveräänsust ning kujutas endast põhiseaduse rikkumist».

Puudujäägi suuruse ümber tekkinud furoor rõhutab, kuivõrd suurt kohmetust tunnevad nii konservatiivsed kui sotsialistidest poliitikud – valitsus vahetus kaks aastat tagasi – euroala eelarvepuudujääkide rekordi püstitamise pärast (15,8 protsenti SKTst aastal 2009).

Võrdluseks: varasemalt väljakäidud number oli 13,4 protsenti sisemajanduse kogutoodangust – mida oli vähem kui Iirimaal. See number avaldati paar kuud enne Kreeka statistikaameti Elstati asutamist 2010. aasta augustis.

Kreekale, kus juba niigi käis karm kasinusprogramm, tähendasid need 2,4 lisaprotsenti aga uusi ränki meetmeid, mida muidu oleks saanud vältida, ütles üks advokaatide liidu liige, kes palus võimalust jääda anonüümseks.

«Riik oli niigi juba raskes kriisis. Elstati juht oleks pidanud asetama Kreeka huvid esikohale ja mitte lähtuma numbritest, mis on alati vaieldavad,» ütles see advokaat, kes oli ka ise abiks Georgiou vastase hagi ettevalmistamisel.

Läinud nädalal toimus parlamendi eelarvekomitee koosolek, kus arutati statistikaameti tegevuse ja juhtimise uusi reegleid. Georgiou sai seal halastamatult tümitada.

Samasugused süüdistused ootavad ilmselt ka Georgiou kahte abilist, kes ülendati sellesse seisusse riigi endisest statistikateenistusest.

Elstati töömoraal käib aga alla: keskastme töötajad kardavalt kohtussekaebamist, kui julgeksid kirjutada alla rutiinsetele statistilistele ülevaadetele.

Georgiou eitab igasugust süüd. Ta on saatnud prokuratuuri juba ligi 80 kausta, kaitsmaks puudujääginumbrit ja Elstati metoodikat. Kuulamine on 12. detsembril.

Süüditsuse esitas Zoe Georganta, Suurbritannias haritud statistik ja Makedoonia ülikooli õppejõud. Professori süüdistus tuli pärast seda, kui rahandusminister Evangelos Venizelos vallandas ta koos mitme teisega Elstati juhatusest.

Professor Georganta ja teised juhatuse liikmed olid nõudnud õigust kinnitada ühiselt riigirahanduse andmeid, enne kui need Eurostatile saadetakse. See oleks kujutanud endast nii Elstati uue metoodika kui ELi tavade rikkumist.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles