Suurpangad valmistuvad euro lagunemiseks

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lamp Barclay's panga logoga.
Lamp Barclay's panga logoga. Foto: SCANPIX

Ehkki Euroopa liidrid kinnitavad, et mingit vajadust plaani B järele, juhuks kui eurotsoon peaks lagunema, pole vaja, siis mõned maailma suuremad pangad just sellega tegelevad.

Eelmisel nädalal avaldasid raporteid, kus hinnati eurotsooni lagunemise võimalusi, Merryll Lynch, Barclays Capital ja Nomura, kirjutab The New York Times.

«Eurotsooni finantskriis on sisenenud väga ohtlikku faasi,» kirjutasid Nomura analüütikud reedel. Niikaua kui Euroopa Keskpank ei tule appi seal, kus poliitikud on ebaõnnestunud, «muutub euro lagunemine pigem tõenäoliseks kui võimalikuks,» ütles pank.

USA pangandusjärelvalve survestab Ameerika Ühendriikide panku positsioone eurotsoonis vähendama. Hongkongi keskpank asus monitoorima välis- ja kohalike pankade positsioone välismaal ning eriti Euroopas.

Eurotsooni suured pangad aga ei paista nii suures pabinas olevat. Nii Itaalia kui ka Prantsusmaa pankadel tagavaraplaani ei ole, ütlesid ajalehele pankurid, seda lihtsal põhjusel, et nad on tulnud järeldusele, et euro lagunemine on võimatu.

«Ehkki Ameerika Ühendriikides on selge arusaam, et eurotsoon võib laguneda, siis meie usume, et Euroopa peab jääma selliseks nagu ta on,» tutvustas ajalehele Prantsusmaa pankade mõtteviisi üks sealne pankur. 

Itaalia suuruselt teine pank, Intesa Sanpaolo, töötas märtsis välja erinevaid situatsioone aastateks 2011-2013, mitte ükski stsenaarium ei näinud võimalust, et euro võiks laguneda. Panga juhatuse esimees Intesa Sanpaolo kinnitas ajalehele, et ehkki olukord on muutunud, pole nad oma stsenaariume ümber vaadanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles