Moody’s: kriis ohustab kõikide Euroopa riikide reitinguid

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro märk Euroopa Keskpanga peahoone ees.
Euro märk Euroopa Keskpanga peahoone ees. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Moody’s hoiatas täna hommikul, et Eurotsooni võla- ja panganduskriis ähvardab kõikide Euroopa riikide võlakirjareitinguid.

«Ehkki Moody’se põhistsenaariumiks jääb euroala säilimine ilma laiaulatuslike maksujõuetusteta, on isegi sellel «positiivsel» stsenaariumil väga negatiivne mõju reitingutele,» vahendab Reuters agentuuri raportit.

Moody’s hoiatab ka, et poliitiline võime efektiivsete lahenduste elluviimiseks võib tekkida alles pärast šokkide seeriat, mis võib tuua endaga kaasa veel mitme riigi võimetuseni turult raha kaasata ning vajaduseni abipakettide järele. See võib viia nende riikide reitingute alandamist spekulatiivsele tasemele (nn rämpsvõlakirja tasemele – toim.).

Investeerimispanga ING Aasia turgude peaanalüütiku Tim Condoni hinnangul ei ole reitinguagentuuri avaldus turgude jaoks tõenäoliselt mingi üllatus.

«On ju üldiselt teada, et Euroopas on kõik riskantne,» ütles ta ning lisas, et neid, kes arvestavad eurotsooni lagunemisega on üsna vähe.

Moody’se hinnangul on Eurotsoon lähenemas punkti, mis viib kas tugevama integratsiooni või suurema fragmentatsiooni suunas.

«Eurotsooni mitme riigi maksejõuetuse tõenäosus ei ole enam peaaegu olematu. Mida kauem likviidsuskriis kestab, seda kiiremini võib Moody’se hinnangul maksejõuetuste tõenäosus kasvab,» sisaldub raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles