Euroopa Keskpank plaanib pankadele antud laenude tähtaega mitmekordselt pikendada

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa keskpank
Euroopa keskpank Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpank kavatseb pikendada kommertspankadele antud laenude tähtaega kahele või kolmele aastale, kirjutas The Wall Street Journal reedel. Praegu on laenu maksimaalne pikkus, mida kommertspangad keskpangalt saavad, 13 kuud.

Võlakriis on muutnud Euroopa lõunaosa riikide ja Iirimaa kommertspangad sõltuvaks keskpangalt saadavatest laenudest, sest nende käes on massiivselt Kreeka, Iirimaa ja teiste raskustes riikide võlakirju.

Võlakirjade väärtus on aga märgatavalt kukkunud, mistõttu on üha raskem saada laenu teistelt pankadelt ja nii ei jää hädasolijatel muud üle kui pöörduda kapitali saamiseks keskpankade poole.

Juhul kui uute laenude tagasimaksmise tähtaega pikendatakse kahe või kolme aastani, suurendab see järsult Euroopa Keskpanga rolli kommertspankadele nn viimase võimaluse laenajana.

Vaatamata korduvatele hoiatustele, et pangad võivad muutuda keskpanga rahasüstidest sõltuvaks, on viimane seni andnud kommertspankadele võimaluse tema käest laenu saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles