Valimistel kipub kaalukauss Harri Taliga kasuks kalduma

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Taliga väitel pole ametiühinguliikumises suuri muudatusi võimalik kiiresti saavutada.
Harri Taliga väitel pole ametiühinguliikumises suuri muudatusi võimalik kiiresti saavutada. Foto: Peeter Langovits

Täna hakatakse Eesti Ametiühingute Keskliidule (EAKL) valima uut juhti, omavahel konkureerivad Peep Peterson ja Harri Taliga. Ametiühingute siseringkondades usutakse aga senise esimehe Taliga jätkamisse.

Praegu transpordi- ja teetöötajate ametiühingut tüüriva Peep Petersoni hinnangul on Eesti ametiühinguliikumine nõrgal tasemel ning see oli ka üks põhjusi, miks ta otsustas kandideerida.

Oma valimisplatvormis on Peterson öelnud, et Eesti ametiühinguliikumine pole kunagi olnud nii sügavas kriisis nagu praegu. «Meie ametiühingutel pole riiklikku respekti ning nad mõjuvad nõrgalt,» võttis Peterson eile oma seisukoha lühidalt kokku.

Tema sõnul peab kohalik ametiühinguliikumine saavutama kõigepealt sisemise ühtsuse, et sealt edasi juba oma mõju ühiskonnas kasvatama hakata. Petersoni hinnangul on Eestis küll mõned nn skandinaavialikud ja tugevad ametiühingud, näiteks meremeestel ja energeetikutel, kuid paljude teiste seis on väga nõrk.

See väljendub ka arvudes: Eestis on ametiühingute liikmeid alla kümne protsendi tööealisest elanikkonnast. Peterson usub, et see oleks võimalik kergitada 40–60 protsendini.

EAKLi alates 2003. aastast juhtinud Harri Taliga tõdeb, et vastaskandidaadil on küll lihtne kõlavaid lubadusi jagada, kuid nelja aasta pärast tuleks tal hakata nende täitmise osas ka aru andma.

«Ametiühingute liikumine, mis on vabatahtlikkusel põhinev, on valdkond, kus suuri muudatusi ja pöördeid pole võimalik kiiresti saavutada,» märkis Taliga, lisades, et peab Petersoni plaane liialt optimistlikeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles