Lääne tellimuste langus lööb Hiina tehasetöölisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina tehasetöölised
Hiina tehasetöölised Foto: SCANPIX

Hiina seisab silmitsi suure streigilainega, kuna tehased on sunnitud langetama tööliste palku – tellimuste hulk Läänest langeb.

Läinud nädalal hakkasid streikima enam kui 10 000 töölist Shenzhenis ja Dongguanis, protestides halvenevate töötingimuste peale.

«Töölisrahutused on viimase nädalaga intensiivistunud. Ilmselt on tegemist kõige teravama olukorraga alates 2010. aasta suvest,» ütles Geoffrey Crothall Hongkongi uurimisfirmast China Labour Bulletin, mis peab silma peal rahutustel Hiinas.

Sel teisipäeval toimus mitme tunni pikkune tööseisak Hongkongi piiri lähistel paiknevas Taiwani omanikele kuuluvas arvutitehases. Lõpuks sundis politsei tuhanded tänavale valgunud töölised tööpostile tagasi.

Rahutuste taustaks on mured maailmamajanduse pärast, mis kannatab Euroopa võlakriisi ning USA majanduse nõrga taastumise käes. Hirm Hiina pärast süvenes eile, pärast seda, kui HSBC tööstusindeks langes madalaimale tasemele alates 2009. aasta märtsist. Samal ajal oli Hiina Guangdongi tööstusrajooni valitsus sunnitud teatama, et provintsi eksport langes oktoobris septembriga võrreldes 9 protsenti.

Crothalli sõnutsi kärbivad tehased üleajatööd – millest aga sõltub tööliste elatis. Põhjuseks on Hiinast tootmisteenust ostvate Lääne ettevõtete tellimuste langus.

Läinud nädalal toimus suur demonstratsioon Dongguani linna jalatsivabrikus, mis varustab Niket ja Adidast. Taiwani firmale Pou Chenile kuuluva tehase töölised protestisid üleajatöö kärpimise ja tööliste suunamise vastu sisemaa kolgastesse ning Vietnami, kus tööjõukulud on madalamad.

Kuigi 7000 töölist tulid reedel jalatsivabrikusse tagasi, keelduvad nad töötamast ja peavad ühe töölise sõnutsi siiamaani tööandjaga läbirääkimisi.

«Me ei ole tööle hakanud. Meid lihtsalt aeti tehasesse tagasi,» ütles anonüümsust palunud töötaja Financial Timesile. «Aga me lihtsalt istume siin. Masinate peal keegi ei tööta.»
Tööline ütles, et kohalik omavalitsus on võtnud karmi hoiaku ja asunud tehase juhtkonna poolele.

Crothalli sõnutsi on Lõuna-Hiina tehastel komme tellimuste langusest tulenevad kahjumid kiiresti tööliste kaela veeretada, mõnikord võtab see üleajatöö kärpimise kuju. Ta osutas sellele, et elektroonikatehase töölise keskmine palk on umbes 1500 jüaani (236 dollarit) kuus, mis tänu üleajatööle aga tõuseb 2500 jüaani peale.

«Põhipalgast ei piisa neile iialgi,» lisas Crothall.

Arvutite perifeerseadmete tehase Jing Mold Electronicu töölised, kes samuti teisipäeval streikisid, kurtsid, et neil kästi teha tööpäeviti 16-tunniseid vahetusi, et juhtkond saaks vältida üleajatöö tasu maksmist nädalavahetuste eest.

Samal ajal on võimendunud ka põllumeeste protestid maade omandamiste vastu. Esmaspäeval toimus Wukani linnas kohalike võimude loal ebatavaliselt suur meeleavaldus, kus osales ligi 5000 elanikku.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles