Ansip: töötuskindlustusmaksete langetamine oleks liiga optimistlik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Peaminister Andrus Ansip märkis tänasel valitsuse pressikonverentsil Euroopa majanduse halvenevatele väljavaadetele viidates, et töötuskindlustusmaksete alandamine oleks ilmselgelt liiga optimistlik.

Eesti töötukassa nõukogu tegi valitsusele ettepaneku langetada järgmisest aastast kindlustatu maksemäära seniselt 2,8 protsendilt 2 protsendini ja tööandja maksemäära 1,4 protsendilt 1 protsendini.

Peaminister toonitas aga, et olukord maailma majanduses on viimastel kuudel läinud märksa segasemaks ning seepärast ei ole aeg töötuskindlustusmaksemäära langetamiseks küps.

«Ma ei saa aru, millel põhineb nende optimism ja väited, et Eestiga midagi ei juhtu,» rääkis Ansip.

«Ma ei taha kurja välja kuulutada, et lähebki halvasti. Kui kõigil läheb aga halvasti, siis ei jää ka Eesti sellest puutumata. Oleme uueks kriisiks paremini valmistunud kui 2008. aastal, aga ei maksa võtta ülioptimistlikku hoiakut, et meiega nii kui nii midagi ei juhtu,» rääkis Ansip rõhutades, et Eesti käekäik sõltub ennekõike ekspordipartneritest.

«Ma küsin, kuidas te teate, kui sügav on see kriis, mis võib tulla ja võib ka mitte tulla. Mõned räägivad koguni 20-40 protsendilisest majanduslangusest, mis võib Euroopat tagada. Mina seda ei usu, aga mõnikord on parem ikkagi valmistuda,» lisas ta. Riigieelarvet kommenteerides oli peaminister veel kindel, et optimism on meie moraalne kohustus.

Majanduse üldine jahenemine Euroopas on tema sõnul reaalsus. Sealjuures on riigil kohustus tagada töötukassale piisavate vahendite olemasolu ka kõige raskematel aegadel. Riik kuulab töötukassa nõukogu ära, aga lõpuks jääb vastutus ikkagi riigile. Seepärast ei plaani valitsus järgmisest aastast makset langetada, küll tuleb see kõne alla 2013. aastast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles