Fiat sulgeb Sitsiilia tehase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiat logo
Fiat logo Foto: SCANPIX

Fiat paneb kinni oma 41 aasta vanuse Termini Imerese tehase Sitsiilias. Firmas toimuvad põhjalikud muutused, muuhulgas tehakse ümber «itaaliapärased» töölepingud – streigiähvarduste saatel.

Tegemist on alles teise autotehasega, mis Euroopas alates finantskriisi puhkemisest kinni läheb. Mullu lõpetas töö Opeli tehas Antwerpenis.

Kriis on kahjustanud automüüki ja paljastanud autotööstuse kroonilise häda: ületootmise.
Termini Imrese tehases töötab ligikaudu 1600 inimest, sellega seotud ettevõtetes hinnanguliselt veel 700.

Alates jaanuarist läheb ajalooline tehas sümboolse hinna eest – 1 euro – väikesele Itaalia firmale DR Motorsile, mis paneb kokku autosid Hiina komponentidest.

Itaalia valitsuse teatel on DR Motors tõotanud võtta eeloleva nelja aastaga tööle ligikaudu 1300 inimest ning investeerida umbes 100 miljonit eurot – millele lisandub 30 miljonit eurot riiklikku toetust.

Fiati ähvardab streikidega Fiom – riigi suurim ja vasakpoolseim autotööstuse ametiühing. Fiom ei suuda alla neelata Fiati uusi töölepinguid, millega mõõdukamad ametiühingud nõustunud on.
Uued lepingud tähistavad muutust Itaalia töökultuuris: rohkem vahetusi, lühemad pausid, üleajatöö piirangud, väiksemad streigiõigused. Kompensatsiooniks kerge palgatõus.

Fiati (ja Chrysleri) tegevjuht Sergio Marchionne võitleb selle nimel, et viia Itaalia tootmissüsteem vastavusse standarditega, mida nõuab rahvusvaheline konkurents.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles