Konkurentsiamet asub uurima Eesti Energia põlevkivimüüki

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikarjäär.
Põlevkivikarjäär. Foto: Raigo Pajula

Viru Keemia Grupi õlitööstus ostab põlevkivi märksa kõrgema hinnaga kui Eesti Energia õlitehas. Konkurentsiameti algatatud uurimine peabki selgitama, kas erinevaid firmasid koheldakse võrdselt.
 

Mõlemat nimetatud õlitehast varustab Eesti Energia tütarfirma Eesti Energia Kaevandused. Eesti Energia pressiesindaja teatel müüb kaevandusfirma Eesti Energia õlitehasele põlevkivi hinnaga 10,55 eurot tonn, VKG-l tuleb järgmise aasta algusest välja käia 19,11 eurot tonni eest.

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots ütles, et algatas menetluse, kontrollimaks Eesti Energia Kaevanduste põlevkivimüüki. «Eelkõige tuleb kontrollida põlevkivimüüki õlitööstustele. Eesti Energia Kaevandused on turgu valitsev ettevõte, kes peab kõiki kliente kohtlema võrdselt,» märkis Ots.

VKG pani tänavu sügisel tööle oma allmaakaevanduse, kuid vajab ikkagi ka Eesti Energia kaevandatud põlevkivi. Samuti vajab seda Kiviõli keemiatööstus.

Ots möönis, et erineva kütteväärtusega põlevkivi hind peabki olema erinev. Nii läheb madalama kütteväärtusega kivi elektrijaamade ahjudesse, kuid Eesti Energia konkurentide õlitööstused vajavad suurema energiasisaldusega ja jämedamat põlevkivi.

Ots märkis, et konkurentsiamet kavatseb vaagida võrreldavate toodete hindu ega eelda, et elektrijaamade ahjudesse minevat kivi peaks müüma sama hinnaga nagu VKG õlitehase toorainet.
Ots ütles, et otsest kaebust pole selles küsimuses konkurentsiametile esitatud. Ots algatas uurimise pärast eelmisel nädalal riigikogu majanduskomisjonis peetud põlevkivi-teemalist arutelu.

Nii VKG kui ka Kiviõli keemiatööstus on hooti teatanud avalikkusele, et Eesti Energia kas ei taha neile põlevkivi müüa või soovib selle eest saada ülemäära kõrget hinda. Praegu on mõlemal firmal lepingud ja põlevkivitarned käivad.

Eesti Energia juhatuse liige Harri Mikk ütles: ta ei ole kuulnud, et konkurentsiamet oleks alustanud põlevkivihinna menetlust.

«Põlevkivil ja põlevkivil on vahe,» tõdes ka Mikk. «VKG ja Kiviõli keemiatööstus tarbivad suurema tükisuuruse ja kõrgema õlisisaldusega kivi. Meie enda õlitehas tarbib samas madala kütteväärtuse ja peenikese fraktsiooniga kivi.»

«VKG ja Kiviõli keemiatööstuse aegunud tehnoloogiale sobiva kivi tootmiseks tuleb teha eraldi kulutusi, selliseid kulutusi ei pea aga tegema meie elektrijaamadele ja keemiatööstusele sobiva kivi tootmiseks,» lisas Mikk.

Mikk märkis, et nende kulude võrra ongi ettevõtetele müüdav põlevkivi kallim. «Kui VKG-le vajaliku põlevkivi tootmise kulu jagada  kogu tootmise peale, siis Eesti elektritarbija maksaks kinni osa sellest kulust. See oleks aga lubamatu,» märkis Mikk.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles