Tööandjad lahkuvad protestiks nii haige- kui ka töötukassa nõukogust

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi, tema kõrval liidu juht Tarmo Kriis.
Esiplaanil Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi, tema kõrval liidu juht Tarmo Kriis. Foto: Toomas Huik

Tööandjate Keskliit otsustas täna, et kutsub oma esindajad tagasi nii haige- kui ka töötukassa nõukogust. Tööandjad soovitavad sotsiaalfondid sulgeda ja majandada nende seniseid kohustusi riigikassast.

Tööandjad leiavad, et kui valitsus liidab haige- ja töötukassa reservid riigikassaga, siis võtku valitsus ka täielik vastutus, mistõttu Tööandjate Keskliidu esindajail pole mõtet istuda sotsiaalfondide nõukogudes.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur nimetas tööandjate käitumist jonnimiseks.
«Jonniv käitumine ja ultimaatumite esitamine ei ole korraliku kompromissi otsimise koha pealt mõistlik,» lausus Pevkur.

Pevkur märkis, et nii haige- kui ka riigikassa saavad edaspidi oma reserve kasutada samuti nagu praegugi, kuid konsolideerimise tulemusena hoiab riik nelja aastaga kokku ligi 25 miljonit eurot.

Tööandjate Keskliit teatas, et sotsiaalfondide liitmine riigikassaga piirab oluliselt haigekassa ja töötukassa finantsautonoomiat, konstruktiivne kolmepoolne dialoog nende organisatsioonide nõukogudes ei ole reservid konsolideeriva eelnõu jõustumisel enam võimalik.

Riigikogu lõpetas täna sotsiaalfondide reservide konsolideerimise eelnõu teise lugemise.

«Riigil on oma huvid sotsiaalsfääri juhtimisel, meil ei ole mõtet riigiga pidevalt tülitseda,» lausus Tööandjate Keskliidu juht Tarmo Kriis. «Enamusosalusega ühingus ei ole vähemusaktsionäridel midagi öelda.»

Kriis lisas, et valitsuse meelest puudub töötukassa nõukogul pädevus organisatsiooni juhtida, kui nõukogu ei saa nimetada töötuskindlustuse maksemäära. Samuti näevad tööandjad, et reservide liitmine riigikassaga on riskantne, nõukogu liikmed pole aga sellise riski võtmisega nõus.

Tööandjad soovitavad edaspidi konsolideerida ka haigekassa ja töötukassa teenuste portfellid. Suurema sünergia ja kokkuhoiu saavutamiseks võiks mõlemad kassad riigistada ning anda nende funktsioonid üle sotsiaalministeeriumile.

«Töötuskindlustus on loodud valitsuse, ametiühingute ja tööandjate kokkuleppel,» ütles riigikogu kõnetoolist sots Eiki Nestor.

«Ametiühingud ja tööandjad on tüdinenud, et Ansip ja Ligi laamendavad ning tööandjad ja ametiühingud peavad seda pealt vaatama,» lausus Nestor tööandjate äsjase otsuse kohta.

Nestor lisas, et töötuskindlusmaksega ei tohi tasakaalustada riigieelarvet. Nestori sõnul on madal tulumaks enesepettus, kui selle asemel peab riigieelarvet tasakaalustama töötuskindlustusmaksega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles