ERGO alustas II samba pensionide väljamaksmist

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Alates tänasest saavad pensioniealised ERGO kontorites üle Eesti esitada avaldusi ühekordseks või regulaarseks väljamakseks pensionifondidest ja sõlmida eluaegset pensionilepingut.


Vastavalt kogumispensionide seadusele sõltub II samba väljamaksete viis sellest, kui palju on pensioniealise isiku pensionikonto väärtus. Kui see on 50 või enam rahvapensioni määra ehk üle 95 657 krooni, peab isik väljamaksete saamiseks sõlmima elukindlustusseltsiga eluaegse pensionilepingu.

Alla 50 rahvapensioni määra puhul võib isik valida ka
väljamaksed otse fondist, kusjuures 10 või vähema rahvapensioni määra korral võib kogu summa ühekordse väljamaksena välja võtta.

«Oluline on teada, et väljamakseõiguslik isik on vaba valima endale sobivat II samba pensionilepingut kõigi seda pakkuvate ettevõtete seast. Seega ei ole kohustust pöörduda väljamaksete saamiseks just sinna, kuhu seni on pensioni kogutud,» selgitas ERGO juhatuse liige Sergei Vahnitski.

Pensionilepingu alusel maksab elukindlustusselts isikule eluaegset kokkulepitud suurusega pensioni sõltumata eluea pikkusest. Lisaks on võimalik kokku leppida garantiiperiood, mille jooksul kindlustusselts teeb igal juhul väljamakseid kindlustusvõtjale või surma korral soodustatud isikutele.

Ehkki võimalus II samba pensioni väljamakseteks on loodud, soovitab ERGO juhatuse liige Sergei Vahnitski otsust põhjalikult kaaluda. «Seadus ei kohusta kedagi pensioniea saabudes II samba pensioni välja võtma, vaid annab isikule võimaluse valida väljamaksete alguseks sobiva hetke. Eriti aktuaalne on õige hetke valik praegu nendel inimestel, kes hoiavad oma pensionivara progressiivsetes fondides, mille väärtust on finantsturgude viimase aasta arengud oluliselt vähendanud, ja kes täna töötavad,» rääkis Vahnitski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles