Pahavara sihib Androidi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Android platvorm on pahavaratootjate uus lemmik, vahendab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.ee viirusetõrjefirma McAfee värsket aruannet.

Lõppev aasta tõotab püstitada rekordi nii üldise kui nutitelefonide pahavara leviku osas.

McAfee värske aruande järgi  kasvas kolmandas kvartalis nii nutitelefonides kui tahvelarvutites kasutatava operatsioonisüsteemi Android nakatava pahavara hulk teise kvartaliga võrreldes 37 protsenti.

Tarbijate kasvav nõudlus Android seadmete järele on muutnud need küberkurjategijate jaoks ahvatlevaks sihtmärgiks.

Peaaegu kogu kolmanda kvartali uus nutitelefonide pahavara oli suunatud otseselt Androidi vastu. Kõigi nutitelefoni platvormide arvestuses liikus internetis kõige rohkem siiski Nokia Symbian OSi ründamiseks mõeldud pahavara.

Üks üldlevinud Androidi vastu suunatud skeemidest kasutab troojalasi, mis koguvad isikuandmeid ning varastavad kasutajalt raha tekstisõnumeid saates. Levinud on ka pahavara, mis salvestab telefonivestlusi ning edastab need ründajale.

Androidi vastu suunatud ründe ja üleüldise pahavara kasvu valguses hindab McAfee, et aasta lõpuks võib internetis ringi liikuda 75 miljonit ühikut erinevat pahavara (varem ennustatud 70 miljoni asemel), mis muudaks käesoleva aasta pahavara osas rekordiliseks.

«Kolmandas kvartalis oli ohutase väga püsiv, sest nii üldist kui nutitelefonide pahavara liikus rohkem kui kunagi varem,» märkis McAfee Labsi esindaja Vincent Weafer.

«Siiani oleme sel aastal täheldanud mitmeid üldist ohumaastikku mõjutavaid ja uusi väljakutseid esitavaid trende, muuhulgas  pahavara kasvavat keerulisust ning poliitilistel eesmärkidel tegutsevate häkkerite suurt avalikkuse tähelepanu pälvinud ründeid.»

Kolmandas kvartalis olid kõige levinumateks pahavara tüüpideks võltsitud viirusetõrjetarkvara, süsteemipõhised automaatse käivitamise failid (nagu Autorun.inf fail Windows’i opsüsteemis) ning salasõnasid näppavad troojalased.

Ka Macidel kasutavate operatsioonisüsteemide vastu suunatud pahavara hulk jätkab kasvu, sest nii eratarbijate kui äriklientide seas on suurenenud nõudlus Apple'i arvutite järele.

Kuigi rämpspostitamine on alates 2007. aastast arvuliselt kahanenud, on see McAfee andmetel muutunud keerulisemaks. Üha enam kasutavad ründajad kasutajatelt andmete saamiseks suunatud rämpspostitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles