Investeerimispank: praeguse euro viimased päevad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgustatud euro märk Euroopa Keskpanga peakontori ees Frankfurdis.
Valgustatud euro märk Euroopa Keskpanga peakontori ees Frankfurdis. Foto: SCANPIX

Šveitsi suurpank Credit Suisse analüütikud avaldasid eile raporti, millele panid pealkirjaks «Euro viimased päevad».

Ka mitmel pool finantsajakirjanduses refereeritud raportis ei ennustata küll eurotsooni kohest lagunemist vaid analüütikud kinnitavad, et nendele näib, et tegemist on sellise euro, nagu me seda täna tunneme, viimaste päevadega.

Investeerimispanga globaalsete intressitoodete analüüsi grupp, eesotsas juhi Jonathan Wilmotiga kirjutavad, et lähinädalatel, hiljemalt jaanuari keskel, toimuvad ilmselt erakorralised sündmused, selleks et hoida ära kõikide Euroopa riikide võlakirjaturgude kokkukukkumist, mis tooks endaga kaasa ka kõige tugevamate pankade hättasattumise.

Analüütikud möönavad, et nad võivad küll sündmusi üle dramatiseerida, kuid see peegeldab investorite loogikat, kes praegu täpselt ei tea, mida nad Euroopa riikide võlakirjade turult ostavad või hoiavad.

Praegust olukorda ei ole võimalik lahendada ainuüksi Euroopa keskpangal või Kreeka, Itaalia ja Hispaania uutel valitsustel. Turud vajavad väga selgeid signaale varem.

Analüütikud oletavad, et Saksamaa ja Prantsusmaa võivad teha suure üllatuskokkuleppe fiskaaluniooni suunas tunduvalt varem, kui see praegu näib võimalik olevat või kumbki kahest suurriigist sooviks. Ainult sellisel juhul oleks võimalik nende arvates süsteemi kokkukukkumist vältida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles