Filmiajastu lõpp on lähedal

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Harjumuspärane filmilint kaob lähema paari aasta jooksul kinodest ning asemele tuleb digiprojektsioon, vahendab Tartu Ülikooli teadusuudiste portaal Novaator.ee.

Üleminekule lükkas hoo sisse 2009. aasta lõpus ekraanidele jõudnud «Avatar». Digirevolutsioon kinos jõuab värske aruande kohaselt lõpule 2015. aastaks.

Kinoprojektorites enam kui 120 aastat domineerinud 35-millimeetrise filmilindi aeg hakkab ümber saama ning juba järgmisel aastal muutub enamus USA kinodest digitaalseks. Uuringufirma IHS aruande kohaselt asendab digitaalne tehnoloogia kinodes 35-millimeetrise filmi üleilmselt 2015. aastal, kirjutas Scientific American.

Järgmise aasta lõpuks on 35 mm filmi osakaal maailma kinodes vähenenud 37 protsendini. Veel eelmisel aastal kasutati 68 protsendi maailma kinodes linastunud filmide näitamiseks 35 mm filmi.

«Kinodes toimuva kiire ülemineku digitaalsele tehnoloogiale vallandas 3D filmide kasvav populaarsus,» rääkis IHSi filmi- ja kinouuringute juht David Hancock. «Digikino jaoks oli murranguline hetk «Avatari» esilinastumine 2009. aasta detsembris, millest alates on muutunud kaasaegse kino alustalaks digitehnoloogia,» lisas Hancock. 2009. aastal kasutas digitaalset tehnoloogiat kõigest 15 protsenti maailma kinodest.

Pärast filmiajaloo kõigi aegade suurimaks kassahitiks kujunenud «Avatari» on digitehnoloogia osatähtsus kinodes kasvanud kaks aastat järjest 17 protsenti. Sellele eelnenud aastatel olid kasvunumbrid veel ühekohalised. «Avatar» suurendas ka nõudlust digitaalse 3D-tehnoloogia järele.

IHSi hinnangul ei kasutata 2013. aastal USAs enam peavoolu filmide näitamiseks 35-millimeetrist filmilinti. Lääne-Euroopa kinodes asendab digitehnoloogia filmilindi 2014. aasta lõpuks ning seejärel on sunnitud järgnema ka ülejäänud maailm. «Kuigi filmilindi ajastu jõuab lõpule, saab vanemaid filme mõnes kinos filmilindilt näha ka tulevikus,» märkis Hancock.

Digipööre teeb muret ka Eesti filmifestivalile PÖFF. Festivali peakorraldaja Tiina Lokk ütles intervjuus Eesti Televisioonile, et kui paar aastat tagasi jõudis festival selleni, et polnud enam vajadust ehitada filmide näitamiseks ajutisi kinosaale, siis nüüd on see aeg tagasi tulemas.

«Filmimaailm on digitaliseeritud, Põhjamaades on kõik digitaliseeritud kinod. Festivalifilmide hulgas kasvas hüppeliselt nende hulk, millest on olemas digitaalkoopiad, aga 35-millimeetrist filmi, millele on orienteeritud meie kinod, juba peaaegu enam ei liigu. Meil on vaja maailmale järele jõuda, oleme väga kõvasti maha jäänud,» ütles Lokk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles