Eurooplased hindavad eraettevõtlust, kuid laidavad sellealast haridust

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontor.
Kontor. Foto: Mihkel Maripuu

Uuringu kohaselt suhtub 72 protsenti 12 Euroopa riigi elanikest iseendale töö andmisesse positiivselt, samas pole inimesed rahul ettevõtlusalase hariduse tasemega.

Kõrgemalt väärtustati ettevõtjaks olemist Taanis (88 protsenti), Suurbritannias (82 protsenti) ja Prantsusmaal (76 protsenti). Vähem heakskiitu pälvis antud ettevõtluse vorm Türgis (65 protsenti) ja Saksamaal (61 protsenti).

Huvi ja initsiatiiv alustada oma äritegevusega on eriti kõrge 14-29-aastaste vastanute seas. 80 protsenti teismelistest ja kahekümnendates eluaastates eurooplastest on valmis sellega kohe tegelema ning suudavad end ette kujutada isikliku ettevõtte loojana.

Võrreldes näitajaid 2010. aasta Euroopa ettevõtluse uuringu tulemustega, on iseendale töö andmise potentsiaal üle Euroopa püsinud samal tasemel. Seda vaatamata majandusprobleemidele ning finantskriisile, mis on mõjutanud paljusid Euroopa riike.

Eurooplasi motiveerib oma ettevõtet looma sõltumatus tööandjast (46 protsenti) ja eneseteostus ning võimalus oma ideid realiseerida (38 protsenti). Ettevõtlus kui lisasissetuleku võimalus (28 protsenti) paigutus küsitluse põhjal kolmandale kohale.

Keskmiselt 69 protsenti küsitletutest jagab arvamust, et ettevõtlusega tegelemiseks on vajalik vastava hariduse omandamine. Küsitletud riikidest vaid Austria (56 protsenti) ja Šveits (52 protsenti) hindavad oma riigi ettevõtlusharidust ja -koolitust heal tasemel olevaks. Vaatamata olemasolevatele koolitusvõimalustele on 47 protsenti vastanutest arvamusel, et ettevõtlusalasest haridusest ei olda piisavalt informeeritud. Eriti on seda märgata Saksamaal (58 protsenti), Hispaanias (55 protsenti) ja Prantsusmaal (53 protsenti).

42 protsenti eurooplastest ei riskiks isikliku ettevõtte loomisega, sest neil puuduvad  piisavad teadmised ettevõtlusest. Lisaks kahtleb üle kolmandiku inimestest (35 protsenti) oma isiklikes teadmistes ja oskustes ning ei tunne end piisavalt ettevalmistatuna selleks, et olla iseendale tööandja. Üle poolte eurooplastest (59 protsenti) avaldasid arvamust, et ettevõtlusega alustajatele peaks võimaldama rohkem ettevõtlusalaseid haridusprogramme.

2011. aasta augustist septembrini küsitleti kaheteistkümnes Euroopa riigis (Austria, Taani, Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia, Itaalia, Poola, Venemaa, Hispaania, Šveitsi, Türgi ja Ukraina) iseendale töö andmise teemal kokku 13 606 tööealist naist ja meest. Euroopas juba teist järjestikust

aastat toimuv uuring korraldati otsetellimusfirma Amway tellimusel GfK Reasearch Nurembergi uuringufirma poolt.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles