Apple reostab Hiina loodust?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple logo
Apple logo Foto: SCANPIX

Apple palkas sõltumatud spetsialistid kontrollima oma Hiina tarnijate keskkonnaohutust, kuna kohalikelt aktivistidelt laekub ridamisi kriitilisi raporteid.

Apple kohtus sel nädalal Hiinas keskkonnagruppide koalitsiooniga, teatamaks neile, et on võtnud käsile 11 tarnijat, keda aktivistid süüdistavad.

Koalitsiooni juht, Riigi- ja Keskonnaküsimuste Instituudi direktor Ma Jun ütles, et kontroll on «samm õiges suunas», kuid sellest ei piisa.

«See on alles algus, mitte lõpp,» ütles ta.

Tegemist on pretsedenditu ja terava dialoogiga. Apple üritab leida tasakaalu olukorras, kus ühelt poolt tahetakse varjata oma tootmisprotsesside üksikasju, teiselt poolt aga soovitakse vältida keskkonnaaktivistide poolt ähvardavat suhtekorralduslikku kahju.

Aktivistid nõuavad, et tehnoloogiasektoris tegutsevad rahvusvahelised ettevõtted teeksid tegemist keskkonna- ja terviseprobleemidega tehastes, kus valmistatakse nende tooteid või viimaste osi.

Ma Juni sõnutsi võeti nüüd eriliselt sihikule Apple, kuna firma keeldus varasemalt vastamast nende päringutele ega võtnud midagi ette lahendamaks probleeme, millest neid teavitati.

Apple toob oma veebisaidil küll ära süüdistatud tarnijate arvu, kuid ei nimeta neid nimepidi ega selgita, milles neid süüdistatakse.

Ma Juni jaanuarikuine raport paigutas Apple’i kõige viletsamale kohale 29 firmast koosnevas loetelus, kuhu kuulusid ka Hewlett-Packard, Samsung, Sharp ja Nokia.

Aktivistid väidavad, et Apple «kasutab ära auke arengumaade keskkonnakaitse süsteemides», ning on avaldanud ülipika nimekirja tehastest erinevates Hiina piirkondades, kus on erinevat liiki ja tasemel reostust.

Ühel puhul on lisatud kohalike inimeste ütlused, mille kohaselt on kaks tehast mürgitanud vee ühes kraavis, mis olevat tõstnud vähki haigestumiste protsenti.

Teisel julul leiti ebaseaduslikult kõrge raskemetallide sisaldusega vett sadeveetorust, mis kulgeb kõnealusest tehasest ühte järve.

Apple keeldus Hiinas toimunud kohtumist kommenteerimast.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles