Vene miljardär Deripaska on usu eurosse kaotanud

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Deripaska.
Oleg Deripaska. Foto: SCANPIX

Vene multimiljardär Oleg Deropaska rääkis intervjuus Bloombergile, et euro võib lähiajal dollariga samaväärseks kukkuda, mis avab omakorda tulva tagant odava impordi Venemaale ja sunnib konkurentsivõime säilitamise nimel rublat devalveerima.

«Olen üllatunud, et mõned veel usuvad eurosse,» ütles Deripaska, kelle varanduse väärtuseks on ajakiri Forbes hinnanud 16,8 miljardi dollarini. «Kriis Euroopas areneb kiiresti. Selle taustal ei välista, et euro väärtus langeb dollari omaga samale tasemele umbes pooleteise aastaga,» lisas ta.

Ühisraha kokkuvarisemine on Deripaska äriimpeeriumi suurim hirm, kuna 56 protsenti tema alumiiniumitootja Rusali käibest teeniti aasta esimeses pooles Euroopast. Suuremate toorainetega kaubeldakse dollarites ning tugevam dollar muudab kauba teisi valuutasid kasutavate ostjate jaoks kallimaks.

«Euroopa rahaliit võib deformeeruda või laiali minna. Eurooplased peavad varem või hiljem raha juurde trükkima, et panku päästa – mitte Itaaliat või Hispaania, vaid nende endi panku,» ütles miljardär.

Rusal üritab samal ajal traditsiooniliste turgude asemel alates järgmisest aastast müüki Hiinas kasvatada. Hiinale mõjuks euro devalveerimine kõige negatiivsemalt, kuna rahaliit on riigi suurim ekspordipartner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles