RMK: Venemaa puit tuleb kogu sektorile kasuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puiduvedu
Puiduvedu Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kuigi metsatööstusettevõtted loodavad, et koos Vene puidu taastulekuga langevad ka hinnad, on RMK teist meelt ning tervitab konkurentsi.

Riigimetsa Majandamise Keskuse  puiduturustus-osakonna juhi Ulvar Kaubi sõnutsi jaksaksid kohalikud metsatööstusettevõtted oluliselt rohkem toota, toorainet aga napib.  «Meie oma raiemahtu suurendada ei saa. Eramets arvelt oleks see võimalik, aga seda on väga raske teoks teha,» kommenteeris ta.

Venemaa liitumiskõnelused Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO) on jõudmas lõpusirgele. Üks liitumistingimusi oli, et pärast liikmeks saamist peab Venemaa langetama puidu eksporttolle, see muudaks Venemaalt tuleva puidu kohalike ettevõtjate jaoks odavamaks ning mõnede metsatööstusettevõtete hinnangul võiks langetada ka puidu hinda Eestis.

«Igal juhul tervitame konkurentsi, see aitab tervele sektorile kaasa kui kaubavahetus idanaabriga võimalikuks saab,» kommenteeris Kaubi. Nimelt panid paljud siinsed saetööstused pärast seda, kui Venemaa oma puidule väljaveotollid kehtestas, uksed kinni, teised vähendasid töötajate arvu.

«Meie palk leiab kindlasti ka edaspidi kasutust. Hind sellest, et ka Venemaalt saab varasemast soodsamalt palke tuua, ei muutu. Pigem mõjutab puidu hinda see, mis toimub saematerjaliturul, kuhu seda müüakse,» rääkis Kaubi ja lisas, et sinnamaani, kui siinne puidutööstus täismahus tööle hakkab, on veel pikk maa minna. Enne tuleks aga Venemaalt puit kätte saada ja töösse rakendada.

Samas on ka Venemaa eksporttollide langetamise ümber palju küsimusi, näiteks on madalama tollimaksuga müüdavale palgile seatud mahupiirangud. Kvoodid on iseenesest piisavalt suured, et Eesti puidusoove katta, küsimus on aga selles, kuidas neid administreerima ja jagama hakatakse.

Kaubi sõnul võib paberipuidu võimalik eksport Venemaalt Skandinaaviasse mõjutada aga paberipuidu eksporti Baltikumist Skandinaaviasse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles