Soome Keskpank: raha hinna tõus veel tegutsema ei pane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: SCANPIX

Kuigi võlakriis tõstis laenuraha hinda ka Soome jaoks ei näe Soome Pank selles veel põhjust prognooside muutmiseks.

«See näitab, et võlakriis on levinud kõikidesse riikidesse välja arvatud Saksamaa,» tõdes Soome Panga rahapoliitika ja analüüsi osakonna nõunik Lauri Kajanoja Soome võlakirjade oodatava tootluse tõusu kommenteerides.

Ta lisas, et kuigi ta ise otseselt võlakirjaturgudega ei tegele, olid kolleegide näod faktiga silmitsi seistes tõsised.

Kui Briti majanduslehes Financial Times kinnitasid analüütikud, et raha hinna tõus tegi teisipäevast Soome majanduse jaoks senise kriisi kõige mustema päeva, siis põhjanaabrite endi keskpankurid olukorda liiga mustades värvides ei näe.

Kajanoja kinnitusel on 0,1-0,2 protsendipunkti suurune tõus väga väike liikumine ning eriti selline ajutine tõus ei ole põhjus edasistes prognoosides muudatuste tegemiseks, kuid olukorra tõsidust ning kogu eurotsooni majanduste kohal varitsevaid riske ei tohi alahinnata.

«Olukord on närviline ja peamised riskid peituvad usalduses ja suhtumises,» lausus ta.
Kui olukord finantsturgudel kiiresti normaliseerub, siis segaduse mõju Soome majandusele Kajanoja sõnutsi päädida vaid paari nõrgema kvartaliga. Kui olukord aga ei parane, on tagajärgi raske prognoosida.

Soome Pank avaldab uue prognoosi detsembri keskel. Juunikuises prognoosis ootas keskpank selle aasta majanduskasvuks 3,8 ja tuleval aastal 2,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles