Maksuamet: me ei saa kütusebusside vastu midagi teha

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva piiripunkt.
Narva piiripunkt. Foto: Liis Treimann

Maksu- ja tolliameti käed on Venemaalt kütust toomas käivate busside vastu sõdimisel seotud, kuna see pole seadusega keelatud.

«Jah, muidugi on probleem tolliametnikele teada, sest sellega puututakse piiritollipunktides iga päev kokku,» sõnas maksuameti avalike suhete juht Anne Osvet.

Standardkütusepaagiga buss, mille juht tangib Ivangorodis paagi kütust täis ja sõidab sellega Eestisse tagasi, ei ole aga tema sõnul seaduserikkuja. Seetõttu ei saa tollitöötajad piiril sõidukeid üle vaadates ja kontrollides niisugusel puhul midagi ette võtta.

«Kas bussijuht asub paagist kütust välja pumpama ehk võõrandama, ehk teisisõnu müüma, seda me tuvastada ega tõendada ei saa, sest juhid ei tee seda piiri- ega tollitöötajate nägemisulatuses vastavas alas,» selgitas Osvet.

Kui seda kuskil kilomeetrite kaugusel või metsade vahel tehakse, siis sellele jälile saada on tema sõnul võimatu. Niisuguseks jälitamistegevuseks pole ametil õigust.

«Seega standardvarustuses ja -suuruses kütusepaagi täiega võib buss mitu korda päevas üle piiri vurada, muutumata veel otseselt seaduserikkujaks,» nentis ametnik.

«Teine lugu on muidugi lisakütusepaakide või muude peidukohtadega mõnes bussis. Need jäävad tollitöötajatele kindlasti silma sõidukeid röntgenseadmete abil läbi valgustades ja siis on jutt juba teine ja lühike. Lisakütusest tuleb loobuda ja karistus järgneb ka.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles