Merkel: Saksamaa on nõus loovutama natuke suveräänsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa lipp.
Saksamaa lipp. Foto: Illustratsioon

Kantsler Angela Merkel ütles, et Saksamaa on nõus «loovutama natuke riiklikku suveräänsust», tugevdamaks euroala.

Merkel ütles Berliinis Iiri peaministri Enda Kennyga peetud ühisel pressikonverentsil: «Saksamaa näeb antud kontekstis vajadust näidata turgudele ja maailmale, et euro jääb kokku, et eurot tuleb kaitsta, aga ka seda, et me oleme nõus loovutama natuke riiklikku suveräänsust.»

Ühtlasi näis Merkel seisvat kindlalt selle vastu, et Euroopa Keskpank võiks võtta endale senisest kaugelt suurema rolli eurotsooni võlakriisi lahendamisel: «Meie näeme [Euroopa Liidu] leppeid niimoodi, et EKP ei saa neid probleeme siin lahendada.»

Merkeli üha häälekam leppe muutmise kampaania, mis annaks Brüsselile rohkem meelevalda euroala eelarvete üle, sai aga samas kerge külma dušši, kuna Kenny laitis selle mõtte maha.

Valmistades ehk kogemata ja kohmakalt ette Merkeli ja Briti peaministri David Cameroni homset kohtumist Berliinis, hoiatas Kenny, et sammud suuremate leppemuudatuste suunas kujutavad endast mõnede riikide jaoks «väga suurt» väljakutset.

Esmaspäeval pöördus Merkel oma CDU partei poole kirgliku palvega astuda samme «poliitliidu» suunas, tõmbamaks eurot välja halvavast võlakriisist.

Sõnum, mis parteilaste nägudele naeratuse tõi, pani aga mujal Euroopas helisema häirekellad.

Kuigi Merkel taotleb poliitilist integratsiooni vaid euroalas, vajab ta ka teiste ehk mitte-euromaade heakskiitu.

London muretseb, et brittidelt tahetakse allkirja Euroopa «tuumikule», mis võib omandada häälteenamuse ja võime suruda läbi oma tahet sellistes valdkondades nagu näiteks finantssektor.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles