Stubb nõuab euroalale AAA reitingu riikidest «tuumikut»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Alexander Stubb
Soome välisminister Alexander Stubb Foto: SCANPIX

Eurotsooni kolmekordse A krediidireitinguga riigid peaksid saama suurema sõnaõiguse bloki majandusasjades ning toimima kui selle sisemine «tuumik», väidab Soome Euroopa asjade minister Alexander Stubb – järjekordne märk sellest, et väike alamhulk riike üritab eurole uusi reegleid luua.

Stubbi sõnutsi ei usu ta, et selleks, et kolmekordse A riikidele rohkem võimu anda, tuleks luua uusi institutsioone. Kuid ta leiab, et vaja võib minna kogu Euroopa Liitu puudutavaid reegleid, mis võimaldaksid «täiustatud koostööd» liikmesriikide vahel majanduspoliitikate koordineerimiseks.

«Ma ei näe riike välja pudenemas, kui ma näen mõningaid liikmeid kaotamas mõjujõudu,» ütles Stubb.

«Riik, millel ei ole kolmekordse A reitingut, ei sobi eriti hästi riigirahanduse alast nõu andma... Ma näen tsentrifugaaljõu teket, Euroopa tuumiku teket.»

Stubbi märkuste taustafooni moodustavad teiste AAA riikide samalaadsed püüdlused. Eriliselt paistab sellega silma Prantsusmaa: president Nicolas Sarkozy on pannud ette võtta kasutusele ühised Prantsuse-Saksa maksureeglid, mis survestaksid teisi euroala liikmesriike nende järgi joonduma ja sama palju pingutama.

Suletud uste taga on kõrged euroametnikud arutanud üksikasjalikumalt «tuumikeuro» loomise küsimust – see on osa konsultatsioonidest, mida juhib Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy, kes valmistab ette ettepanekuid eurotsooni majandusjuhtimise remondiks.

Mitmed ELi ametnikud eitasid, et «tuumikeuro» ettepanekud on vaid osa plaanist, mille eesmärk on vabaneda sellistest riikidest nagu Kreeka. Pigem pidavat Van Rompuy mõtisklema ettepanekute üle, kuidas AAA riigid võiksid oma majanduspoliitikad integreerida – enne, kui seda üritatakse teha kõigi 17 liikmesriigi lõikes.

Van Rompuyle ei pidavat «tuumikeuro» projekt meeldima. Mõned diplomaadid kardavad ühtlasi, et selline katse võiks ELi veelgi enam balkaniseerida. 

Euroala tuumikriikide liidritest on kõige sõnakam sisemise «võimutuumiku» eestkõneleja Sarkozy, kes väidab, et Prantsusmaa ja Saksamaa peaksid kahekesi jõuliselt edasi liikuma ja standardid paika panema.

«Mina soovitan seda tohutut Prantsuse-Saksa haldusala, mis võimaldaks meil ehitada palju tugevama majanduse... » ütles Sarkozy oktoobris.

Üks kõrge Prantsuse ametnik kinnitas, et väiksema euroala loomist ei ole «üldsegi mitte plaanitud.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles