Vallandus euroala võlakirjade lausmüük

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailm kardab üha enam euro pärast.
Maailm kardab üha enam euro pärast. Foto: SCANPIX

Eurotsooni võlakirjaturge tabas eile massiivne lausmüük, investorite hirmud valgusid üle Itaalia ja Hispaania piiride AAA reitinguga Prantsusmaale, Austriasse, Soome ja Hollandisse.

Prantsuse ja Austria riigivõlakirjade tootluste vahed Saksa omadega püstitasid värsked euroajastu tippmargid vastavalt 192 ja 184 baaspunktiga – tasemed, mis investorite hinnangul enam tipmisi AAA reitinguid ei õigusta.

«Turud on kaotamas kannatust, seega haaratakse tuiksoone järele, mis on tuumikriigid, mitte perifeeria,» ütles Briti fondi Hermese haldur Neil Williams. «Toimub joondumine – aga see on joondumine nõrkade järele.»

Ühe Euroopa suurima fondi M&G haldur Mike Riddell nimetas eilset kogu kriisi «ilmselt kõige murettekitavamaks päevaks üldse».

Võlakirjade tootluste tõus puudutas kõiki peamisi eurot kasutavaid riike peale Saksamaa, mis viitab sellele, et kaheaastane kriisisaaga on sienemas ohtlikku faasi.

Oli euroajastu rekordite püstitamise päev.

Itaalia tootlused läbistasid taas 7 protsendi lae, mida peetakse üle jõu käivaks tasemaks – juba teist korda ühe nädala jooksul. Hispaania tootluste vahe Saksamaa omadega venis 482 baaspunkti peale – kõrgemale kriitilisest piirit, kus Iiri ja Portugali tootlused väljusid kontrolli alt ja sundisid neid rahvusvahelisi abipakette paluma. Belgia riigivõlakirjade tootluste vahe Saksamaaga saavutas rekordilised 314 baaspunkti.

Hispaania opositsiooniliider Mariano Rajoy, kes kõigi eelduste kohaselt peaks võitma pühapäeval toimuvad üldvalimised, kinnitas, et järgmine valitsus astub kõik vajalikud sammud säilitamaks Hispaania kohta eurotsoonis. «Ma usun Euroopasse, ma usun europrojekti,» ütles Rajoy. «Ma tahan teha kõik, mis on meie kui euro liikmete kohus.»

Aberdeen Asset Managersi vanemstrateeg Paul Griffiths ütles: «Me hoidume perifeeriast ega taha selles turuolukorras tegelikult üldse eurotsooniga tegemist teha.»

Maaklerid ütlesid, et võlakirjaturgudel on vaid mõned üksikud ostjad, Itaalias ja Hispaanias tegutseb aga vaid Euroopa Keskpank.

«Olukord on tõesti jube,» ütles üks USA pank. «Kõik müüvad euroala võlakirju... Kõik trügivad ukse poole.»

10-aastaste Saksa riigivõlakirjade tootlused langesid kergelt, 1,77 protsendi peale. Soome ja Hollandi tootlused kerkisid 17 ja 10 baaspunkti jagu, vahed Saksa omadega said pea-aegu kätte 2009. aasta tipptasemed.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles