Itaalia võlakirjade tulusus taas üle kriitilise taseme

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia lipud Roomas. Taga paistab Giuseppe Garibaldi ausammas.
Itaalia lipud Roomas. Taga paistab Giuseppe Garibaldi ausammas. Foto: SCANPIX

Itaalia võlakirjad juhtisid Euroopa võlakirjaturgude langust, sest investorid müüsid kõike välja arvatud kõige turvalisemad väärtpaberid, kirjutab Bloomberg.

«See on usalduskriis,» ütles uudisteagentuurile investeerimispanga Rabobank Nederland turgude peaanalüütik Elwin de Groot. «Investoritel ei ole kindlust, et Eurotsoon suudab oma probleemid lahendada. Nad otsivad kõige turvalisemat paika, kuhu oma raha panna ja selleks on Saksamaa,» lisas ta.

Saksamaa kaheaastaste võlakirjade intress langes esimest korda alla 0,3 protsendi tasemele samal ajal kui Prantsusmaa, Belgia, Hispaania ja Austria võlakirjade eest tahavad investorid saada kõrgemat tulusust. Itaalia 10-aastaste võlakirjade intress kerkis taas üle seitsme protsendi taseme, sest peaministrikandidaadil Mario Montil tekkisid raskused valitsuskabineti moodustamisega. Hispaania ja Belgia ei suutnud kõiki emiteeritavaid võlakirju ära müüa.

Pikaajaliste võlakirjade tulususe kerkimine üle seitsme protsendi taseme loetakse kriitiliseks, sest siis tekib kahtlus, kas riik suudab oma võlgu teenindada.

«Euroopa Keskpank peab baasintressi langetama kohe ning tegema valitsuste aitamiseks midagi tõsist, vastasel juhul on europrojekt läbi,» ütles Danske Banki valitsusvõlakirjade kauplemise üksuse juht Sören Mörch.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles