Cameron näeb võimalust euroliit ümber teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron.
David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron kirjeldab euroala kriisi kui võimalust Euroopa Liit ümber teha, tõotades võidelda eelarvekärbete, reeglite vähendamise ja volituste kojutoomise nimel Brüsselist liikmesriikidesse, rõhudes samal ajal jõuliselt majanduskasvule.

Cameron ütles eile, et Euroopast on saanud «maailma murelaps». Peaminister rõhutas, et Britannia huvides on üritada 27-liikmelist blokki õigele teele tagasi tõmmata.

Samas lisas ta, et Britannia saatus on jääda Euroopa Liitu ning et ekslik oleks järgida Norra eeskuju, mida mõned konservatiividest euroskeptikud peavad parimaks ELiga distantsilt suhtlemise mudeliks.

Cameron tõi esile, et Norra pidi rakendama ELi ühisturureeglid, kuid ei saanud rääkida kaasa nende koostamisel.

«Kui me poleks olnud liidus ja reeglite kirjutamise juures, oleks nad kirjutatud ilma meieta » ütles Cameron.

Briti valitsus peab võitlust ELi plaanidega rakendada makse ja reegleid, mis käiksid otseselt Londoni kui finantskeskuse huvide pihta. Briti rahandusminister George Osborne on väga ärritunud Prantsusmaa, Saksamaa ja Euroopa Komisjoni kava peale kehtestada finantstehingute maks, mida ka Robin Hoodi maksuks on tituleeritud.

«Viimane asi, mida Euroopa praegu vajab, on uued koormad,» ütles Osborne ajalehe Evening Standardi vahendusel. «Euroopa finantstehingute maksud on püssikuul, mis on sihitud otse Londoni südamesse. Isegi Euroopa Komisjon tunnistab, et see läheks maksma sadu tuhandeid töökohti.»

Leiboristidest opositsionäärid kritiseerivad Cameroni selle eest, et too eurotsooni kriisi lahendamises aktiivsemat rolli pole haaranud. Prantsuse president Nicolas Sarkozy on aga pannud talle süüks ühisraha asjadesse sekkumise.

Seetõttu üritas peaminister eile teatud keskteed maha märkida, tõstes esile valdkondi, kus Britannia saaks kujundada ELi tulevikku ilma end sügavamale euroala kriisi mässimata.

«Sellest kriisist võib saada Euroopa Liidu jaoks võimalus, kui liikmesriigid on valmis sellest kinni haarama,» ütles Cameron. Ta väitis, et EL on kaotanud sideme oma kodanikega, soovides kinnitada varasemast suuremat eelarvet ning leiutades «mõttetuid sekkumisi, reegleid ja eeskirju, mis ei soodusta kasvu, vaid lämmatavad seda».

Cameron ütles, et EL peab kahekordistama pingutusi oma 500 miljoni tarbijaga ühisturu avamiseks ning propageerima vabaturgu. Ta hoiatas, et «Euroopa arterite seinad on paksenenud», mistõttu kontinendil on üha raskem ülejäänud maailmaga sammu pidada.

Omaenda partei euroskeptikutele ütles Cameron, et Britannia jaoks on tekkinud võimalus «volituste kojukandumiseks», kuigi peaminister ei kiirusta selles küsimuses ELi partneritega piike ristama.

Endine leiboristide välisminister David Miliband kirjutab aga tänases Financial Timesis, et Cameroni jutt volituste kojutoomisest on «enesepettusest kantud ja ohtlik». Miliband hoiatab, et teised «eurovälised» ei tahaks siduda end «donkihhotliku» Briti kampaaniaga, mille läbikukkumine euroskeptikud veelgi enam vihale ajaks.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles