Kriis on nakatamas Austriat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria lipp.
Austria lipp. Foto: SCANPIX

Euroopas süveneva võlakriisi hirmud on sisenenud Austria võlakirjaturule, tootluste vahe Saksamaaga püstitas euroajastu rekordi.

Eilse Austria võlakirjade müügilaine tõttu tõttas sealne rahandusministeerium kinnitama, et riigi AAA reiting pole ohus.

Investorid seostavad Austriat Itaaliaga, millega tal on tihedad finantsilised sidemed. Itaalia riigivõlakirju müüdi lõppeval nädalal aga mühinal – poliitiliste vapustuste tõttu ning tänu ühe suurima Euroopa arvelduskeskuse otsusele nõuda Itaalia võlakirjadega kauplejailt suuremat tagatist.

See omakorda tekitas Prantsuse võlakirjade müügiralli. Sealsete 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused on alates nädala algusest kerkinud ligi 39 baaspunkti jagu.

Eile, kui Prantsuse ja Itaalia võlakirjade tootlused tipptasemelt natuke tagasi tõmbusid, kukkusid investorid aga agaralt Austria AAA reitinguga võlakirju müüma.

«Sisuliselt liigub Austria võlg ühes taktis Prantsusmaaga,» ütles Marc Ostwald fondist Monument Securities. «Inimesed on alati Prantsusmaad ja Austriat haavatavaks pidanud – eriti Austriat, kuna nad on niivõrd tihedalt seotud Itaalia ja Ida-Euroopaga.»

Austria on üks neist vähestest euroala riikidest, mis veel AAA reitingut naudib. Samas seltskonnas on ka Saksamaa ja Prantsusmaa. Ühtlasi on Austria üks Euroopa stabiilsusfondi EFSFi peamisi garante.

Turgudel on spekuleeritud, et Austria võib oma kallist AAAst ilma jääda – Itaalia turu kõrbemise tõttu. Ükski agentuur ei ole veel ühtegi liigutust teinud.

«Reedesed kuulujutud reitingulangetustest on muutumas juba reegliks,» ütles Ostwald.

10-aastaste Austria riigivõlakirjade tootlused on alates nädala algusest lennanud üles vähemalt 42 baaspunkti jagu, saavutades eilseks 3,44 protsendi taseme.

Saksa võlakirjad püsivad samal ajal eurokriisist hoolimata praktiliselt paigas, tootlust on 1,79 protsenti. Vahe kahe riigi tootluste vahel venis 165 baaspunkti peale.

Pärast 2009. aasta turukõikumisi Kesk- ja Ida-Euroopas on Austrial seni õnnestunud üsna hästi liigset tähelepanu vältida. Tookord kartsid turud kogu regiooni pärast ja pelgasid muuhulgas ka Austria nakatumist.

Käesoleva novembri alguses pani Moody’s aga vaatluse alla Austria Erste Banki, pidades silmas võimalikku krediidireitingu langetust.

Viini rahandusministeerium saatis närviliste investorite rahustamiseks välja pressiteate, milles kinnitab, et riigi krediidireiting on «kindel».

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles