Taani analüütik: Eesti võidab tänase mängu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Panga peaanalüütik Lars Christensen.
Danske Panga peaanalüütik Lars Christensen. Foto: Peeter Langovits

«Ma usun, et Eesti võidab reedese jalgpallimatši,» kinnitas Danske peaanalüütik Lars Christensen vastuseks küsimusele, kas süngete majandusuudiste taustal ei ole tõesti midagi positiivset loota.

«Ja ma parema meelega eksiksin eurotsooni prognoosides, kui selles,» lausus Christensen.

Jalgpallisõbrast majandusanalüütik loodab tänaselt mängult suurt üllatust.

«Taani on alati EMil olnud ja loodetavasti jõuab nüüd ka Eesti sinna,» rääkis 2007. aastal Eestit majandusmulli ja sellele järgneva krahhi eest hoiatanud Christensen.

Praegu on Christensen Eesti majanduse olukorra suhtes optimistlik, enda sõnutsi ei ole ta kunagi nii optimistlik olnud, kuid Eesti väike ja avatud majandus sõltub ümbritsevatest oludest.

Nii tõdeski analüütik, et ka Eesti majandusel läheb edaspidi kehvemini, sest peamistel kaubanduspartneritel Soomel ja Rootsil läheb varasemast halvemini.

«Ka Venemaa ei kasva nii kiiresti kui arvasime. Sel kõigel on Eestile negatiivne mõju,» tõdes ta.

Tõeliselt negatiivne üllatus on tema sõnutsi Saksamaa aeglustumine.

Christensen tõdes, et Eesti sai eurotsooniga liitudes ka probleeme, kuid õnneks ei ole kõik Euroopa riigid eurotsoonis. Näiteks Soome kaupleb nende riikidega edukalt.

Christenseni sõnutsi on Eesti jaoks hea, et üks põhilisi ekspordipartereid Rootsi ei ole eurotsoonis.

Kui Rootsis kriis süveneb, on  keskpangal Riksbankil võimalus tegutseda ja Rootsi krooni kurssi langetada ning sellega majandust turgutada, rääkis Christensen.

«Rootsi keskpank ei hoia end nende võimaluste kasutamisel tagasi,» lausus Christensen, lisades, et krooni nõrgenemine aitas juba Rootsil kriisi üle elada ning ka Eesti sai sellest kasu.

«Eestil on vedanud, et Skandinaavia riigid on naabrid,» lausus Cristensen, toonitades, et üha enam tuleb endale meelde tuletada USA majandusteadlase Milton Friedmani sõnu, et õnne osatähtsust majanduses ei maksa alahinnata.

Pikka intervjuud Lars Christenseniga loe Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles