Eesti langes maksude maksmise lihtsuse edetabelis 17 kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Eesti langes Maailmapanga ja audiitorettevõtte Pricewaterhousecoopers (PWC) koostatud värskes maksude maksmise lihtsuse edetabelis 47. kohale võrreldes mulluse 30. kohaga.

Eestis kulub raporti järgi maksude maksmisele 85 töötundi aastas võrreldes Euroopa Liidus (EL) keskmiselt kuluva 208 tunni ja kogu maailma keskmise 227 tunniga.

Eesti languse põhjusena nimetatakse uuringus Tallinna müügimaksu kehtestamist, mis tegi ettevõtetele maksude maksmise kallimaks. Raportis märgitakse, et riigikogu otsustas kohalikud müügimaksud kaotada alates tuleva aasta algusest.

Leedu langes edetabelis 55. kohale võrreldes mulluse 44. kohaga ning Läti langes kolme koha võrra 62. kohale. Lätis peab ettevõte kulutama maksude maksmiseks 290 tundi ja Leedus 175 tundi.

Maksude maksmiseks vajalike maksete arvu edetabelis on Eesti maailma riikide hulgas 17. kohal, maksude maksmisele kuluva aja edetabelis 16. kohal ja maksukoormuse edetabelis 154. kohal. Kokku hindasid PWC ja Maailmapanga gruppi kuuluv Internationa Finance Corporation 183 riiki.

EL-i riikide hulgas kuulub Eesti raporti järgi 58,6-protsendilise kogumaksumääraga kõrgete maksudega riikide hulka, kõrgemad on maksud ainult Prantsusmaal kokku 65,7 protsendi ja Itaalias 68,5 protsendiga. EL-i keskmine maksukoormus on 43,4 protsenti ja maailma keskmine 44,8 protsenti.

Võrdluses on liidetud kasumimaksude määrad, mis Eestis ulatuvad raporti järgi kaheksa protsendini, tööjõumaksude määrad, mis Eestis on raporti järgi kokku 39,4 protsenti, ning muude maksude määr, mis Eestis on raporti järgi 11,2 protsenti.

Läti kogu maksukoormus on raporti järgi 37,9 protsenti, sealhulgas kasumimaksud kuus protsenti, tööjõumaksud 27,2 protsenti ja muud maksud 4,7 protsenti. Leedu kogu maksukoormus on 43,9 protsenti, sealhulgas kasumimaksud 5,7 protsenti, tööjõumaksud 35,1 protsenti ja muud maksud 3,1 protsenti.

Kõige kergema maksukoormaga on raporti järgi EL-i riikidest Luksemburg 20,8 protsendilise kogumaksumääraga, järgnevad Küpros 23,1 protsendi, Iirimaa 26,3 protsendi, Taani 27,5 protsendi ja Bulgaaria 28,1 protsendiga.

Kasumimaksud on raporti järgi madalaimad Hispaanias 1,2-protsendilise määraga, järgneb Luksemburg 4,1 protsendi ja Belgia 5,2 protsendiga. Madalaimad tööjõumaksud on raporti järgi Suurbritannias 11-protsendilise määraga, järgnevad Iirimaa 11,6 protsendiga ja Küpros 11,8 protsendiga.

Tööjõumaksud on Eesti omadest kõrgemad Prantsusmaal (51,7 protsenti), Belgias (50,4 protsenti), Itaalias (43,4 protsenti) ja Slovakkias (39,6 protsenti. Ülejäänud EL-i riikides on raporti järgi tööjõumaksud madalamad kui Eestis.

Muude maksude arvestuses on Eesti 11 protsenti raporti järgi EL-i kõrgeim.

Eestis kulub raporti järgi ettevõttel käibemaksu maksmiseks 31 tundi, mis on EL-is kuues tulemus. Kõige vähem kulub käibemaksu maksmiseks EL-is aega Soomes ja Luksemburgis, kus see võtab aega 24 tundi. Eestist on edetabelis ees veel Prantsusmaa 26 tunni ja Suurbritannia ning Iirimaa kumbki 30 tunniga.

Lätis kulub raporti järgi käibemaksu maksmiseks 94 tundi ning Leedus 58 tundi. EL-i riikidest kõige rohkem läheb käibemaksu maksmisele aega Poolas (110 tundi), Tšehhis (160 tundi) ja Bulgaarias (195 tundi). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles