Venelased annavad Eesti turismile hoogu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Lähiaastatel oodatakse Eestit väisavate turistide arvu suurimat kasvu Venemaalt, praegu takistab seda vaevaline piiriületus ja kehvad ühendused.

Vene turistide arv on majutusettevõtete klientide hulgas kogu aasta jooksul hoogsalt kasvanud. Erandiks ei olnud ka september, mil Venemaalt saabus 47 protsenti rohkem turiste kui mullu samal ajal.

Kõige rohkem oli külastajaid Soomest, kokku 41 protsenti neist, kes Eesti majutusettevõtetes ööbisid. Nordic Hotel Forumi juhatuse esimehe Felix Mägusa kinnitusel ei saa soomlaste osa enam kuigi palju kasvada. Samas võiks Vene turistide arv paari aasta jooksul mitmekordistuda.

Septembris peatus siinsetes majutusasutustes 13 000 Venemaa turisti, soomlasi oli enam kui 60 000.

«Ma ei usu, et Venemaalt võiks tulla nii palju turiste kui Soomest, aga vähemalt pool soomlaste arvust võiks kahe aasta perspektiivis täitsa mõeldav olla,» rääkis Mägus.

EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso tõi välja, et ainuüksi Peterburi ümbruses elab sama palju inimesi kui Soomes ning praegu on Vene turiste lihtsalt ebamõistlikult vähe.

Ennekõike on takistuseks keeruline piiriületus. «Mul on ka näide, kus Vene reisikorraldaja tahtis tuua Tartusse grupi lapsi aastalõpureisile,» rääkis Mutso. «Aga ta lihtsalt ei julgenud võtta vastutust, sest ei tea, kui kaua peab piiril ootama. Seega jäi reis ära.»

«Soomes on väga hästi välja ehitatud infrastruktuur turistile, kes sõidab sinna oma autoga – ta saab kiirelt ja mugavalt üle piiri,» jätkas Mutso. «Seal on ka parem rongi- ja bussiliiklus.»

Kuigi ka Eestis üritatakse Vene turisti elu võimalikult mugavaks teha, moodustavad nad ainult 20 protsenti piiriületajate üldarvust. Mutso sõnul võiks kõne alla tulla ka lihtsustatud piiriületus või viisavabadus. «Niisugused arengud on Euroopas tähelepanu all ja need on meie jaoks väga tähtsad,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles