Kasahstan nõuab Blairilt reforme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Blair.
Tony Blair. Foto: SCANPIX

Juhtivad Kasahhi opositsionäärid panevad Tony Blairile tungivalt südamele, et viimane rõhuks jõuliselt demokraatlikele reformidele riigis –või loobuks oma uuest ametist valitsuse nõunikuna.

Mäletatavasti värbas Kasahstani autoritaarne president Nursultan Nazarbajev endise Briti peaministri oktoobris endale abiliseks, nõustamaks teda majandusreformide vallas ja aitamaks Läänele paremat muljet jätta.

Nagu näib, said mehed südamesõpradeks, kui Nazarbajev 2001. aastal Suurbritanniat väisates Downing Street 10 residentsis külas käis.

Astana ametnike hinnangul võib Blair anda «hindamatut» abi ning kindlustada naftarikkale Kasahstanile Kesk-Aasia rikkaima ja stabiilseima riigi staatuse.

Opositsiooniliidrid ütlevad aga, et Nazarbajev palkas niivõrd kõrge profiiliga välisnõuniku selleks, et putitada oma rahvusvahelist kuvandit ning juhtida tähelepanu kõrvale süvenevatelt probleemidelt inimõiguste vallas.

Kasahstani BTA panga endine esimees Muhtar Abliazov, kes Londonis eksiilis viibides valitsusevastast kampaaniat teeb, kirjutas Blairile kirja, milles ähvardab, et viimase roll võib Kasahstani jaoks laastavaks kujuneda, kui ta lükka Nazarbajevit jõuliselt demokraatlike reformide suunas.

«Lääne demokraatiate katsed Iraagi ja Liibüa liidrite mängu kaasa mängida on toonud kaasa multimiljardi dollarilised kaotused ja sadade noorte sõdurite hukkumise,» ütleb Abliazov kirjas, mille koopia on Financial Timesi valduses.

«Ma loodan, et te olete oma õppetunnid kätte saanud ning teete oma valiku: kas julgustate Nazarbajevit kurssi muutma või taganete sellelt õigustamatult [nõuniku] ametikohalt,» kirjutab Abliazov.

Kasahstani sotsdemokraatide, ühe riigi suurima legaalse opositsioonirühmituse esimehe asetäitja Bolat Abilov on selgitanud Blairile, et mõtestatud majandusalane nõuandmine ilma Kasahstani poliitilisi probleeme puudutamata ei ole mõeldav.

«Ma kirjutasin talle kui opositsiooni esindaja ning palusin võimalust kohtuda, arutamaks Kasahstani olukorda ning andmaks talle objektiivset pilti siin toimuvast, » ütles Abilov Financial Timesile.

Ei Abliazov ega Abilov pole Blairilt vastust saanud.

Aktivistid nõuavad, et Blair keskenduks Kasahstani nõustades inimõigustele, selle asemel, et riigi poliitilist kuvandit poleerida.

Nazarbajevil on Kasahstani üle võimas haare. Riigi kohtunikud ja prokurörid ei ole täielikult iseseisvad, õiguskaitseorganid kiusavad sageli taga režiimi kriitikuid.

Human Rights Watchi Euroopa ja Kesk-Aasia osakonna asedirektor  Rachel Derber ütles: «Riigi jaoks, mis hoopleb Kesk-Aasia kiireima majanduskasvuga, on sellised karjuvad repressioonid ülimalt kohatud. »

«Inimesed, kes Kasahstani nõustavad, peaksid alustama õigusriigist ja peamistest inimõigustest,» rõhutas Derber.

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles