Energeetikaagentuur: ilma tuumaenergiata kasvavad kulud energiale märgatavalt

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskarshamni tuumajaam Kagu-Rootsis
Oskarshamni tuumajaam Kagu-Rootsis Foto: SCANPIX

Energia muutub tunduvalt kallimaks ning keskkond saastatumaks kui valitused ei arenda järgmise kahe aastakümne jooksul taastuv- ja tuumaenergiat praeguse kivisöe põletamise asemel, seisab Rahvusvahelise energeetikaagentuuri (IEA) värskes raportis.

Aastaks 2035 kasvab maailmas nõudlus energia järele 40 protsenti, seisab täna avaldatud raportis Maailma energeetikaväljavaade (World Energy Outlook), vahendab Bloomberg. Tarbimine kasvab 1,3 protsenti aastas 16,96 naftaekvivalent-tonnini, mille peamiseks kasvumootoriks on Hiina ja teised arenevad majandused.

Viimase 25 aasta suurim tuumakatastroof Fukushima tuumajõujaamas Jaapanis pani Euroopa suurima majanduse, Saksamaa, sulgema lõplikult kaheksat reaktorit 17st. Tuumajaamad genereerivad energiat pidevalt, aga praktiliselt ei eralda kasvuhoonegaase. Ilma tuumaenergiata kerkiks maakera keskmine temperatuur 2035. aastaks kaks kraadi ning selle lisakulu oleks 1,5 triljonit dollarit, kinnitab IEA.

«Meil ei ole niipea legaalset rahvusvaheliselt siduvat lepete süsteemi ning juhul kui aastaks 2017 ei ole tulemas puhta energeetika tehnoloogiasse suurt investeerimislainet, on uks kahekraadiseks tõusuks lahti igaveseks,» ütles uudisteagentuurile IEA peaökonomist Fatih Birol. «Eemaldumine tuumaenergeetikast on väga halb uudis energeetikajulgeoleku, kliimamuutuse ja elektri hinna jaoks,» lisas ta.

Energeetikataristud vajavad Biroli sõnul 1,5 triljonit dollarit investeeringuid aastas ning isegi siis energiakandjate hind kasvab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles