Mutso: Eesti turism võidaks viisavabadusest Venemaaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Mutso
Tarmo Mutso Foto: Mihkel Maripuu

EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso kinnitusel võidaks Eesti turism viisavabadusest Venemaaga, kuna Eesti külastamine muutuks Vene turistidele tunduvalt lihtsamaks.

Septembris peatus majutusettevõtetes 151 000 välisturisti, kellest 13 000 turisti tuli Venemaalt. Venemaalt saabunud turistide arv kogu aasta jooksul hoogsalt kasvanud. Erandiks ei olnud ka september, kui Venemaalt saabus 47 protsenti enam turiste kui aasta varem. Mutso nentis aga, et kasvuvõimalused Vene turul on endiselt väga suured. Soomest saabus septembris 62 000 turisti, samas elab ainuüksi Peterburi ümbruses sama palju inimesi kui põhjanaabrite juures.

Tema sõnul aitaks siin kindlasti kaasa lihtsustatud piiriületus turistidele või viisavabadus. Mutso tõi näite, kus Vene reisikorraldaja tahtis tuua Tartusse gruppi lapsi aastalõpureisile. «Surve selleks oli nii laste kui vanemate poolt, aga ta lihtsalt ei julgenud võtta seda vastutust, sest ta ei tea, kui palju ta peab piiril seisma. Seega  jäi reis ära.»

«Taolised arengud on Euroopas tervikuna tähelepanu all ja need on meie jaoks väga tähtsad.
Arvan, et mingil hetkel, kui Vene turistid saavad Euroopasse viisavabalt liikuda, siis meie turismivaldkonnas kindlasti võidame. Ma ei näe, et teised ohud selle üles kaaluksid,» nentis Mutso.

Tema sõnutsi otsitaks ka Euroopa Liidus tervikuna, kuidas kasvatada turistide arvu kaugematelt turgudelt, muuhulgas ka Venemaalt ja Hiinast.

See teema oli üleval ka Euroopa turismifoorumil Krakówis. «Laua taga olid suured riigid enamasti seda meelt, et viisavabaduse võiks kehtestada võimalikult kiiresti,» nentis Mutso.

«Loomulikult tähendab see ettevalmistust ja kõikide võimalike ohtude minimaliseerimist ja läbivaatamist, aga summa sumamarum ei ole põhjust, miks viisarežiimi väga jäigalt hoida,» lisasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles