Septembris oli kaubavahetuse puudujääk selle aasta väikseim

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Eestist eksporditi 2011. aasta septembris kaupu jooksevhindades 1,1 miljardi euro väärtuses ja imporditi Eestisse samuti 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 4 miljonit eurot, mis on selle aasta väikseim puudujääk.

Septembris suurenes eksport 30 protsenti ja import 29 protsenti võrreldes eelmise aasta sama kuuga, teatas statistikaamet. Nii väikest ekspordi ja impordi juurdekasvu pole sel aastal ühelgi kuul olnud. Tänavu üheksa kuu jooksul (jaanuar-september) kasvas eksport Eestist 47 protsenti ning import Eestisse 44 protsenti võrreldes 2010. aasta sama perioodiga.

Ekspordi sihtriikide seas oli septembris esikohal Rootsi (16 protsenti Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (15 protsenti) ja Venemaa (13 protsenti). Rootsi ja Soome eksporditi enim elektriseadmeid, puitu, puittooteid ning mööblit, Venemaale mehaanilisi seadmeid ning orgaanilisi kemikaale.

Võrreldes möödunud aasta septembriga suurenes kõige rohkem eksport Venemaale ja Ameerika Ühendriikidesse (vastavalt 58 ja 46 miljoni euro võrra).

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (14 protsenti Eesti koguimpordist), Rootsist (12 protsenti) ja Lätist (11 protsenti). Soomest ja Rootsist imporditi kõige rohkem elektriseadmeid, Lätist kütuseid. Eelmise aasta septembriga võrreldes suurenes kaupade sissevedu kõige rohkem Lätist ja Leedust (vastavalt 33 ja 29 miljoni euro võrra).

Eesti kaubavahetus oli ülejäägis kolme peamise ekspordi sihtriigiga (Rootsi, Soome ja Venemaa) ehk eksport nendesse riikidesse ületas importi. Suurim ülejääk tekkis kaubavahetuses Venemaaga (88 miljonit eurot).
Septembris eksporditi kõige rohkem masinaid ja seadmeid (27 protsenti Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid, sh bensiini, kütteõli, elektrienergiat (14 protsenti) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (10 protsenti). Enim mõjutas Eesti koguekspordi suurenemist masinate ja seadmete väljavedu, mis võrreldes 2010. aasta septembriga kasvas 43 protsenti. Ekspordi kasvu mõjutas ka mineraalsete toodete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljaveo suurenemine (kasv vastavalt 33 protsenti ja 49 protsenti).

Septembris imporditi enim masinaid ja seadmeid (29 protsenti Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (14 protsenti) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu (9 protsenti). Nii nagu ekspordi puhul, mõjutas ka Eesti koguimpordi suurenemist masinate ja seadmete sissevedu, mis võrreldes 2010. aasta septembriga kasvas 38 protsenti. Impordi kasvu taga olid ka mineraalsete toodete ja transpordivahendite sisseveo suurenemine (kasv vastavalt 34 protsenti ja 66 protsenti).

Augustiga võrreldes suurenes septembris kaupade eksport 6 protsenti ning import 1 protsenti.
Ekspordihinnad tõusid septembris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 9 protsenti, impordihinnad aga 12 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles