Baltika saatus sõltub laenuandjatest

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltikal jääb selja taha juba neljas kahjumi aasta.
Baltikal jääb selja taha juba neljas kahjumi aasta. Foto: graafika: Silver Alt

Üks Eesti tuntumaid ettevõtteid, moerõivaste müüja Baltika liigub neljanda järjestikuse kahjumiaasta poole ja ettevõtte tulevik sõltub paljuski laenuandjatest.

Tihti meie kergetööstuse lipulaevaks nimetatav Baltika sai kolmandas kvartalis 1,17 miljonit eurot kahjumit, ettevõttele oli see juba 12. kvartalikahjum järjest.

Lühiajalisi võlgu oli Baltikal kolmanda kvartali lõpus 2,5 miljonit ja pikaajalist võlga 16,4 miljonit eurot. Esmaspäeval hoiataski Baltika börsi kaudu investoreid, et firma netovara (varad miinus kohustused) on langenud juba alla poole aktsiakapitalist.

Ettevõtte juht Meelis Milder ruttas küll Äripäevale kohe kinnitama, et tegemist on korraks tekkinud «tehnilise omakapitali suhte probleemiga», kuid suure tõenäosusega vajab Baltika lisaraha.

LHV vanemanalüütik Kristo Oiderma ütles Postimehele, et Baltika suure laenukoormuse tõttu sõltuvad tulevikuotsused väga palju ettevõtte laenuandjatest.

Teisisõnu, laenuandjad ja tuumikomanikest suurinvestorid, kes on ettevõttesse märkimisväärselt investeerinud, seisavad dilemma ees: kas leppida korstnasse kirjutatud summadega või hoida ettevõtet sinna lisaraha süstides siiski vee peal – lootuses, et kunagi hakkab Baltika ka kasumit tootma. Seni on valitud teine variant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles