Nutt: Papandreou suutis referendumi ideed tugevasti diskrediteerida

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georgios Papandreou.
Georgios Papandreou. Foto: SCANPIX

Tagasi astunud Kreeka peaminister Georgios Papandreou suutis oma tegevusega diskrediteerida referendumi ideed kogu Euroopas, ütles Inimõiguste Instituudi liige Mart Nutt.

Ta rääkis Vikerraadio «Reporteritunnis», et Papandreou ettepanek korraldada referendum oli teadlik väljapressimine, millega ametist lahkuv peaminister soovis Euroopalt saada veelgi rohkem, Nutt on seisukohal, et see stsenaarium, mis Kreekas tegelikult toimus, ei olnud Papandreoul plaanis, vahendas ERR Uudised.

«Minu meelest õnnestus Papandreoul referendumi idee üldse pikaks ajaks diskrediteerida,» ütles Nutt, selgitades, et ühiskondlik arusaamine referendumist on maailmas olnud selline, et parlamentaarne demokraatia on küll hea, aga otsene demokraatia on tunduvalt parem ja referendumile kui rahva tahte avaldusele miski vastu ei saa, nüüd aga näitasid kogu Euroopa reaktsioonid seda, et referendumitele vaadatakse viltu.

Nutt usub, et kui Kreeka referendum oleks ikkagi toimunud ja rahvas oleks öelnud «ei», siis see oleks osutunud Papandreoule Pyrrhose võiduks. «Hea küll, nad oleksid jäänud võimule, aga mis edasi, kas PASOK oleks suutnud järgnevaid samme prognoosida?» kahtles Nutt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles