Üha rohkem inimesi teeb ületunde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha rohkem inimesi võtab tööd koju kaasa
Üha rohkem inimesi võtab tööd koju kaasa Foto: SCANPIX

Ligikaudu 40 protsenti Baltimaade töötajatest teevad tööd kõvasti üle kaheksa tunni ja võtavad õhtuks tihti tööd koju kaasa, selgub bürooteenusepakkuja Regus uuringust.

Pikad töötunnid leidsid kinnitust uues Reguse ülemaailmse uuringu järeldustes, mis kajastavad üle 12 000 tööinimese arvamust 85 riigis.

Tõenäoliselt on töötundide surve viimastel aastatel suurenenud ühest küljest arenenud majandusega riikide aeglase majanduslangusest taastumise ja teisest küljest arenguriikide kiire majanduskasvu tõttu.

37 protsenti Baltimaade töötajatest ja 38 protsenti töötajatest üle kogu maailma töötavad iga päev tavaliselt üheksa kuni üksteist tundi, protsent Baltimaade ja kümnendik kogu maailma töötajatest teevad päevas tööd rohkem kui 11 tundi.

36 protsenti Baltimaade töötajatest võtavad pärast tööpäeva kiired ülesanded koju lõpetamiseks kaasa rohkem kui kolm korda nädalas, maailmas on see näitaja 43 protsenti.

Suurema tõenäosusega teevad ületunde ja võtavad tööd koju kaasa kaugtöötajad kui paikse kontoriga töötajad. Mehed on ületundide arvult aga naistest usinamad. Üle 60 tunni töötab maailmas 12 meestest ja 6 protsenti naistest. Väikeste ettevõtete töötajad agaramad tööd koju kaasa võtma kui need, kes töötavad suurtes firmades.

«See uuring näitab, et kodu ja töö vahelised piirid on hägustunud. Ületöö võib pikas perspektiivis kahjustada töötajate tervist ja nende üldist töövõimekust, kuna töötajad piitsutavad ennast liiga palju ja muutuvad nii rahulolematuks, depressiivseks ja jäävad isegi füüsiliselt haigeks,» kommenteeris uuringu tulemusi Regus Asepresident Olivier de Lavalett.

Olgugi et naised teevad väiksema tõenäosusega ületunnitööd, arvatavasti on selle põhjuseks osalise koormusega töötamine, siis väikeste ettevõtete töötajad teevad rohkem ületunde, kui suurte ettevõtete töötajad. Väikeste ettevõtete töötajad tunnetavad Lavalette sõnul võib-olla rohkem, et projekti edu sõltub üksiktöötaja panusest.

«Olgugi et meie uuring leidis, et kaugtöötajad ja liikuvad töötajad teevad tavaliselt rohkem töötunde, on üha rohkem tõendeid, et kaugtöötajad on tõhusamad, tööga rahulolevamad ja nad on vähem stressis. Nimetatud töötajad kulutavad tavaliselt oluliselt vähem aega pendeldamisele, mis jätab neile rohkem aega tööga tegelemiseks,» lisas Lavalette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles