VKG läks Uus-Kiviõli kaeveloa väljastanud ministeeriumi vastu kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikaevandus
Põlevkivikaevandus Foto: Raigo Pajula

Viru Keemia Grupp (VKG) saatis reedel halduskohtusse hagi, millega vaidlustab keskkonnaministeeriumi otsuse väljastada Eesti Energiale põlevkivi kaevandamisluba Uus-Kiviõli uuringuväljal.

VKG arendusdirektor ja juhatuse liige Jaanus Purga ütles esmaspäeval BNS-ile, et kaeveloa väljaandmisega kaasnes nii sisuline kui juriidiline ebaõiglus. «Kaeveloa väljaandmise põhjenduses oli käsitletud Eesti Energiat kui eelisõigust omavat organisatsiooni, aga eelisõigust ei ole. See on juriidiline vastuolu,» lausus Purga.

Sisuline vastuolu seisneb tema sõnul selles, et kui kaeveloa põhjenduses ja Eesti Energia seisukoha järgi saab ettevõttel põlevkivi peagi otsa, siis tegelikult ei vasta see tõele.  «Sisuliselt sellist põlevkivivajadust ei ole, Eesti Energial on ju mitu kaevandust. Ainult Aidu sulgemisega ei saa seda põhjendada.»

«Eesti Energial ei ole reaalse tarbimise järgi põlevkivi vaja enne kui meil. Mõlemal on tulevikus kivi vaja, kuid nendel ei saabu see tulevik kiiremini kui meil,» lisas Purga.

Keskkonnaministeerium põhjendas Uus-Kiviõli kaeveloa väljastamist Eesti Energiale asjaoluga, et maapõueseadus sätestab uue mäeeraldise andmisel, et kui kehtiva põlevkivi kaevandamise loaga antud varu jätkub kuni viieks aastaks ning loa omanik taotleb uut kaevandamisluba uue mäeeraldise saamiseks, menetletakse nimetatud taotlust eelisjärjekorras.

VKG püüdis ka eelnevalt Uus-Kiviõli kaeveloa väljastamist kohtuasja algatamisega takistada. Purga ütles esmaspäeval, et ka see vaidlus ei ole halduskohtus läbi. «Nad on teineteisega sisuliselt seotud.»

Keskkonnaministeerium väljastas 7. oktoobril Eesti Energia Kaevandustele kaevandamisloa Uus-Kiviõli uuringuväljale. Vastavalt loale on ettevõttel alates 2014. aastast õigus Uus-Kiviõli uuringuväljalt kaevandada ligi 4,2 miljonit tonni põlevkivi aastas.

Uus-Kiviõli mäeeraldis sisaldab tervikuna ligi 208 miljonit tonni põlevkivi. Kaevandamisluba on Eesti Energia Kaevandustele väljastatud 25 aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles